Wat voor soort insecten de plant eet is afhankelijk van de soort, omgeving en grootte. De vleesetende plant van een stikstofarme en voedings-loze bodem. Uit deze bodem zijn wel voedingstoffen te halen, maar lang niet genoeg om te overleven, laat staan om uit te groeien tot zo’n indrukwekkende plant. Zo is de vleesetende plant ontstaan.
Soorten vallen
De vleesetende plantfamilie telt meer dan 750 leden. Elke plant heeft haar eigen leefomgeving, voedsel en methode om insecten te vangen. De vleesetende plant gebruikt namelijk een val die insect lokt om deze vervolgens te ‘vangen’ en verteren. De insecten vormen dan de voedingsbasis die de voedings-loze bodem niet kan bieden. Er zijn meerdere soorten vallen, zo heb je een bekerval, een kleefbladval en een dichtklappend bladval. Meer over devleesetende plant soorten én de vallen lezen?
Wat behoort er tot het menu?
De vleesetende planten die in jouw huis of tuin staan, kunnen insecten vangen, zoals vliegen, muggen, fruitvliegjes, wespen en spinnen. Dit wil niet zeggen dat alle vleesetende planten hetzelfde eten. De Zonnedauw vangt bijvoorbeeld wél muggen, maar de Venus vliegenvanger niet. Wat een vleesetende plant kan vangen is afhankelijk van de val. In de natuur kunnen de vleesetende planten veel groter worden, dit betekent dus ook dat de planten grotere prooien kunnen vangen, zoals kleine knaagdieren of zelfs vogels. De Nepenthes Raja (Bekerplant) is ooit gezien dat de plant een middelgrote rat ving. Deze Bekerplant doet haar naam ‘vleesetende plant’ dus eer aan. Wist je ook dat vleesetende planten, naast de insecten die ze eten, geen extra voeding nodig hebben? Nog niet? Lees dan onze interessante blog over: Heeft een vleesetende plant extra voeding nodig.
Hoe lokt de vleesetende plant prooien?
De vleesetende plant lokt haar prooien door een heerlijke nectargeur te verspreiden en mooie / opvallende kleuren te tonen. De nectargeur ruikt heerlijk en zoet voor de insecten, daarnaast trekken de mooie kleuren de insecten aan, aangezien de insecten een ‘smakelijk ontbijt’ verwachten.
Zou je graag vleesetende planten in huis willen hebben? Kijk dan eens bij onze webshop waar je eenvoudig je eigen vleesetende plant online kunt kopen.