Moerasbakken
Laat jouw tuin of interieur stralen met deze unieke moerasbakken vol vleesetende planten! Fascinerend en buitengewoon onderhoudsvriendelijk. Het ultieme cadeau voor de natuurliefhebber!
Moerasbak "Frits" zwart - Artstone | ø 28 cm
UITERMATE GESCHIKT
€ 19,99
Deliverytime
Moerasbak 'Karel' - met S. 'Venosa' | ⌀22x17cm
INSECTENVANGER
€ 32,99
Deliverytime
Hoe maak ik een moerasbak voor in de tuin?
Vleesetende planten zijn natuurlijk al mooi op zich, maar met een prachtige moerasbak in de tuin te creëren – komen de vleeseters écht tot haar recht. Vleesetende planten hebben over het algemeen weinig onderhoud nodig en vele soorten zijn zelfs winterhard. Dit houdt in dat de planten het gehele jaar in buiten kunnen blijven staan, zelfs met vorst.
Het is belangrijk om te weten dat vleesetende planten op een voedingsarme bodem groeien en niet in gewone potgrond. Bij Vleesetendeplant.nl bieden we, naast de winterharde planten en de moerasbakken, ook voedingsarme grond en perliet aan – zodat je zelf aan de slag kunt met een moerasbak.
Bij het maken van een moerasbak moet je beslissen of je één of meerdere planten wilt en welke bak daar bij hoort. Verschillende soorten vleesetende planten kunnen samen in een bak staan, wat een prachtige en kleurrijke plantenbak creëert en tegelijkertijd insecten in de tuin vermindert. Laten we samen middels deze handleiding een prachtige moerasbak maken.
Wij hebben, sinds kort, zelf Moerasbakken gemaakt – welke wij als DIY-set verkopen aan onze klanten. Op die manier heb jij een perfecte bak, de mooiste planten, de juiste aarde en de how-to!
Welke planten kunnen er in een moerasbak?
Bij Vleesetendeplant.nl hebben we een uitgebreid assortiment vleesetende planten voor jou. Maar welke planten passen het beste bij jouw stijl en eisen? Gelukkig hebben we de perfecte selectie voor je:
De Venusvliegenvanger (alle kleuren / maten);
De Trompetbekerplant (alle soorten en hybrides).
Dit zijn niet alleen de meest prachtige planten, maar ook de meest gemakkelijk om te verzorgen. Deze planten komen voor in een strook van Noord-Amerika en Canada – waar je het in de winter ook kan vriezen.
Winterharde vleesetende planten voor de moerasbak
Zoals we hierboven al vermeldden hebben wij een mooie selectie met winterharde vleesetende planten. We laten jou graag kennis maken met de verschillende soorten. Deze vleesetende planten zijn gemakkelijk om te verzorgen.
Dionaea Muscipula (Venus Flytrap)
De Dionaea Muscipula, ook wel bekend als de “Venusvliegenvanger” is een soort die de meeste wel kennen. Doordat deze soort zo iconisch en veelgebruikt is in Hollywood – is dit veruit de populairste soort.
Hoewel de Venusvliegenval in films vaak als gigantisch bestempeld wordt, wordt deze vleestende plant niet zo groot en ogen ze vrij onschuldig. De Venusvliegenvanger is de enige plant ter wereld die tot 20 kan tellen. Zo activeert de vleeseter haar val wanneer een insect binnen 20 seconden twee keer de voelhaartjes aanraakt. Op die manier gebruikt de plant de val niet te vaak, aangezien het veel energie vergt. Meer weten over vleesetende planten?
De val:
De Venusvliegenvanger gebruikt een dichtklappende val om zijn prooien te vangen. De dichtklappende val bestaat uit twee bladhelften die in het geheel op een mondje lijken. Deze bladhelften zijn zo gecreëerd dat de helften snel dichtvallen om zo een insect te kunnen vangen. De geur en kleur (rood) van de bladhelften lokt de insecten op het blad.
Binnenin het blad bevinden zich drie tot negen voelhaartjes, welke als een soort sensor werken. Bij de aanraking van twee voelhaartjes binnen twintig seconden, doet het ‘mondje’ van de Venusvliegenval laten dichtvallen. Hoe meer het insect dan beweegt; hoe strakker de bladhelften naar elkaar toe trekken.
Na een succesvolle vangst wordt het mondje gevuld met een verteervloeistof om zo het insect te kunnen verteren. Het insect wordt binnen twee tot tien dagen verteerd. Als de val van de Venusvliegenval zonder iets te vangen dichtgaat, dan gaan de bladeren na een dag weer open.
Herkomst:
De Venusvliegenvanger komt van origine uit Noord-Amerika en Canada. Hier groeit de vleesetende plant op een stikstofarme bodem. Hoe overleeft een plant het op deze bodem? Dionaea Muscipula haalt wart voeding uit de grond, maar is genoodzaakt om de voedingstoffen op een andere manier te verkrijgen. Dit doet de plant door insecten te vangen. Meer weten waar onze vleesetende planten vandaan komen? Lees dan onze blogs.
Eigenschappen:
Venusvliegenvallen groeien tot 10 centimeter groot. Het zijn dus planten die relatief laag groeien. Daarnaast houdt de Venusvliegenvanger ontzettend van de zon, zorg er dus voor dat tijdens het maken van de moerasbak de Venusvliegenvanger altijd toegang heeft tot de zon. Wist je trouwens dat Venusvliegenvangers een mooie rode kleur krijgen wanneer de zon op de mondjes schijnt?
De Sarracenia
De Trompetbekerplant (Sarracenia) heeft haar naam te danken aan het mooie uiterlijk van de plant. De Trompetbekerplant bezit een bekervormig blad waarmee de plant insecten lokt.
De val:
De Sarracenia heeft een prachtig uitziende bekerval. De bekerval heeft aan de bovenkant een gladde rand waar gleufjes inzitten die verticaal lopen. Wanneer het insect op deze gleufjes loopt, verliest het insect zijn grip en valt deze in de beker. De stevige haartjes die zich in de bekers bevinden voorkomen dat het insect de beker weer uit kan klimmen.
Onderaan in de beker zit een waterige afscheiding welke de insecten verteerd. De waterige vloeistof heeft uiteindelijk zelfs twee functies:
De eerste is het verteren van de prooi middels enzymen.
De tweede functie is dat de vloeistof een zoetige geur afscheidt waar de insecten door gelokt worden.
De vallen zijn dus uiteindelijk vrij complex maar dat maakt de plant ook weer ontzettend interessant. Daarnaast is het jouw grootste vriend voor een insect-vrije zomer.
Herkomst
Waar komt de Sarracenia eigenlijk vandaan? De Sarracenia komt van origine uit Noord-Amerika en delen van Canada. Je vindt de plant daar voornamelijk aan de kustzijde, grote meren en het zuidoosten van Canada.
De eigenschappen van de Sarracenia:
De Sarracenia houdt er een paar mooie eigenschappen op na, welke de plant nog interessanter maken. Zo kan de Sarracenia wel 30 tot 40 centimeter groot worden, verschillende kleuren hebben zoals bijvoorbeeld: groen, paars, rood, oranje en geel. Het is daarnaast ook ontzettend belangrijk om de Sarracenia goed vochtig te houden met veel zonlicht (onder andere om de mooie kleuren te bevorderen). Het is immers een moerasplant.
Wanneer kun je het beste een moerasbak maken?
Wij raden aan om te beginnen aan het einde van de winter of aan het begin van de lente. Op deze manier hebben de vleesetende planten alle tijd om te wortelen en te groeien in de nieuwe bak. Bovendien bereiden ze zich zo voor op de winterrust. Zorg altijd voor een plek met veel daglicht en zon.
Bij Vleesetendeplant.nl staan we klaar om jou te helpen bij het realiseren van jouw droomtuin vol vleesetende planten. Daarom delen we graag onze expertise over wat je nodig hebt om te starten:
De juiste planten: Zorg ervoor dat je al jouw gekozen vleesetende planten in huis hebt en klaarstaan voor hun nieuwe avontuur.
De perfecte moerasbak: Wij hebben sinds kort enkele DIY-setjes als moerasbakken in ons assortiment. Deze moerasbakken, aarde en planten zijn perfect om zelf een begin te maken met jouw eigen moerasbak (bog garden). Met een geïntegreerd drainagesysteem zonder gaten, zodat je het overtollige water eenvoudig kunt afvoeren.
Voedingsarme bodem: Onze vleesetende plant aarde bestaat uit blonde turf, met de juiste voedingsstoffen om jouw vleesetende plant een boost te geven. Wij hebben speciale vleesetende plant aarde voor Venusvliegenvangers en Trompetbekerplanten (deze is speciaal ontwikkeld voor deze soorten). or jouw vleesetende planten. Optioneel kun je ook nog perliet toevoegen voor extra drainage.
Laten we nu aan de slag gaan en jouw tuin omtoveren tot een waar paradijs voor vleesetende planten!
Het begin van een prachtige creatie
Bij Vleesetendeplant.nl begrijpen we hoe belangrijk het is om je planten een mooie plek te geven! Nu je jouw favoriete vleesetende planten, de potgrond en de perfecte bak hebt, is het tijd om aan de slag te gaan.
Voel je vrij om de planten op te stapelen van klein naar groot of volg gewoon je eigen creatieve inzicht. Wees er wel zeker van dat elke plant voldoende toegang heeft tot zonlicht.
Houd er rekening mee dat vleesetende planten minimaal 15 -25 centimeter nodig hebben om volledig te kunnen wortelen, zodat ze kunnen floreren en groeien. Laat je fantasie de vrije loop en maak een prachtige moerasbak voor jouw vleesetende planten!
Een moerasbak voor in de tuin
Op de bodem van de diepe bakken die wij aanbieden kun je (niet wateroplosbare) grind of stenen plaatsen voor een optimaal waterafvoersysteem / waterreservoir. Ook kun je omgekeerde potjes of filtermatten gebruiken om zo'n dubbele bodem te creëren. Zo voorkom je dat overtollig water op de wortels blijft staan en verhoog je de gezondheid van jouw vleesetende planten.
Let op: wij raden, met name in de winter aan, om het overtollige water weg te laten lopen (zoveel mogelijk). Hiervoor is het raadzaam om op ongeveer 5 – 10 cm hoogte gaten te boren, zodat het water op dit niveau kan weglopen. Er zijn ook bakken (waaronder onze 'Karel' moerasbak) waar een plug in zit of al gaten inzitten. In de zomer is juist belangrijk om het water vast te houden - dus dicht de plug dan of zet de pot met gaten op een grote schaal met water. Door deze stap te ondernemen garanderen we de optimale omstandigheden voor jouw prachtige vleesetende planten.
Welke grond moet er in een moerasbak?
Nu is het tijd om de bak te vullen met een speciaal mengsel van blonde turf en perliet! Let op, zorg ervoor dat de blonde turf onbemest is, of gebruik onze speciale vleesetende plantaarde. Het is belangrijk om de bovenste laag uitsluitend uit blonde turf te bestaan, aangezien perliet door regen naar boven kan drijven en dus niet het gewenste resultaat oplevert. Druk de grond goed aan om te voorkomen dat deze gaat zakken.
De vleesetende planten als final touch
De tijd is nu aangebroken om jouw prachtige vleesetende planten te verhuizen naar hun nieuwe thuis. Maak gaten in de blonde turf en perliet mengsel die in de bak is aangebracht, zodat de planten perfect passen in deze gaten. Zet zorgvuldig elke plant met zijn gehele wortelkluit in de gaten en druk het geheel aan. Na deze stap, heb je een unieke moerasbak waar jouw vleesetende planten zullen bloeien.
Het beste is om enkel regenwater of gedestilleerd water te gebruiken voor het water geven van jouw planten – maar mocht niet voldoende water zijn, geef de planten dan kraanwater. Mocht je veel kraanwater gebruiken, zorg dan dat je de aarde / grond in de bak bak eens per twee jaar in zijn geheel ververst.
Extra tips voor jouw moerasbak
De eenvoudig te onderhouden vleesetende planten in jouw moerasbak vragen slechts een paar kleine aandachtspunten. Zorg er tijdens de lente, zomer en begin van de herfst voor dat de bak ten minste een derde gevuld is met water. Laat het water in de winter gemakkelijk weglopen via de ingebouwde drainage. Om het uiterlijk van jouw planten te behouden, is het verstandig om de planten om de bruine bladeren zo veel mogelijk weg te halen om schimmel te voorkomen en groei te bevorderen. Hierdoor kan de plant weer fris uitgroeien. Wil je graag welke vleesetende planten onze favorieten zijn? Werp dan eens een blik op onze top 20 vleesetende planten.
Heb jij nog vragen over jouw eigen moerasbak of onze moerasbakken? Neem dan via [email protected] contact met ons op.