Terug

Welke vleesetende planten kunnen goed in een terrarium?

Welke vleesetende planten kunnen goed in een terrarium?

Vleesetende planten staan erom bekend menig wetenschapper, verzamelaar en over het algemeen tuinliefhebber te fascineren met hun prachtige voorkomen, vallen en kunnen. Nou ben ik als terrarium liefhebber ook ontzettend geinteresseerd om vleesetende planten te laten floreren in een terrarium.

Vleesetende planten bieden namelijk een boeiende aanvulling op elk terrarium. Stel het jezelf voor, je wordt wakker en loopt naar je woonkamer, het eerste dat je ziet is een prachtig terrarium gevuld met vleesetende planten, het lijkt zelfs wel een oerwoud. In dit artikel verkennen we welke vleesetende planten goed gedijen in een terrarium en hoe je een succesvolle habitat voor ze creëert.

Waarom zou ik vleesetende planten in een terrarium zetten?

Een terrarium geeft een gecontroleerde omgeving welke de natuurlijke leefomgeving van vleesetende planten kan nabootsen. Dankzij de hoge luchtvochtigheid en constante temperatuur zijn terrariums bij uitstek de beste plekken voor deze planten. Daarnaast kun je ook in diezelfde gesloten omgeving jouw vleesetende planten voorzien van levende insecten, zonder dat ze jouw hele huis door vliegen. Je kunt de vleesetende plant dankzij een terrarium dichtbij observeren.

Geliefde vleesetende planten voor terrariums

Natuurlijk kunnen er ontzettend veel vleesetende planten soorten gehouden worden in terrariums. Echter zijn er toch een paar favoriet. Laten we daar eens naar kijken.

Zonnedauw (Drosera)

Zonnedauw, ook wel bekend om de kleverige stekjes gevuld met zoete druppels waarmee ze de insecten vangen, is een perfecte keuze voor een terrarium. Dit komt omdat de Drosera in de regel klein blijft, dit maakt ze ideaal voor beperkte ruimtes. Daarnaast zijn de Drosera ook nog eens geweldig om naar te kijken.

Bekerplanten (Nepenthes)

De bekerplant is natuurlijk een ontzettend spectaculaire plant die voorkomt in ontzettend veel verschillende grootte, vormen en kleuren. Neem bijvoorbeeld de Nepenthes, deze staan ook wel bekend als de tropische bekerplant. Ze zijn uitermate geschikt voor terrariums omdat ze een constante luchtvochtigheid en temperatuur nodig hebben.

Hoe creëer ik de beste terrarium voor mijn vleesetende planten?

Deze keuze  is ontzettend afhankelijk van jouw vleesetende planten keuze. Ze hebben namelijk allemaal hun eigen specifieke eisen en kunnen daardoor natuurlijk niet allemaal bij elkaar gezet worden. Zo zijn gesloten terrariums natuurlijk beter geschikt voor planten die een hogere luchtvochtigheid nodig hebben, waar open terrariums beter zijn voor de planten die het minder hard nodig hebben.

Bodem en water

De vuistregel voor alle vleesetende planten is dat ze gepot worden op een voedingsarme bodem, dit kan zijn een mengsel van veenmos en perliet of gebruik hiervoor onze speciale vleesetende planten aarde. Daarnaast raden we ook echt aan om enkel gebruik te maken van regenwater, omgekeerd osmose water of gedestilleerd water. De reden dat we dit aangeven is omdat kraanwater mineralen kan bevatten welke schadelijk kunnen zijn voor jouw vleesetende planten.

Licht en temperatuur

Vrijwel alle vleesetende planten hebben veel licht nodig, het kan je daarom helpen om jouw terrarium op een plek neer te zetten waar veel indirect zonlicht aanwezig is. Mocht je dit niet beschikbaar hebben kun je natuurlijk ook kiezen voor groeilampen. De ideale temperatuur voor iedere vleesetende plant is natuurlijk verschillend, hoewel de meeste een dagtemperatuur tussen de 20°C en 30°C prefereren, met een iets koelere nachttemperatuur.

Voeding en onderhoud

Vleesetende planten voeden zich zoals we allemaal weten met insecten, echter schijnt het dat vleesetende planten in een terrariumomgeving vaak niet zoveel voeding nodig hebben als we denken. Vermijd in ieder geval het voeren van grote insecten of het overvoeren van vleesetende planten om ziekten en zelfs rot te voorkomen.

Veelgestelde vragen

Natuurlijk krijgen wij met enige regelmaat vragen betreffende vleesetende planten. Nu heb ik hier een paar veel gestelde vragen met antwoord, deze vragen kunnen we het beste behandelen in deze blog.

Hoe vaak moet ik mijn vleesetende planten voeden?

Zoals we hierboven al hebben vermeld schijnt het dat vleesetende planten in een terrariumomgeving veel minder vaak voeding nodig hebben dan in het wild. Het is in dit geval voldoende om ze eens per maand een klein insect te geven.

Kan ik verschillende soorten vleesetende planten samen in één terrarium zetten?

Zeker kan dat, houd er wel rekening mee dat hun omgevings- en verzorgingseisen overeen komen. Denk hierbij aan een vergelijkbare behoefte aan licht, vochtigheid en temperatuur.

Conclusie

Wij van Vleesetendeplant.nl snappen dat het houden van vleesetende planten in terrariums een ontzettend fascinerende hobby is. Het geeft je namelijk de mogelijkheid om vleesetende planten van dichtbij te observeren. Zoals we al eerder aangaven is het natuurlijk belangrijk dat je jouw vleesetende planten soorten zorgvuldig kiest en wanneer je ze wil gaan mixen, hun behoefte overeenkomen alvorens je ze gaat mixen.

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Vereiste velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Vleesetendeplant.nl 4,9 / 5 - 299 Reviews @ Google My Business
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »