Een vleesetende plant is een uiterst interessant en fascinerend wezen, dit hebben ze te danken aan hun unieke vermogen om insecten te verteren. Deze unieke planten groep heeft gedurende jaren en jaren van evolutie per soort hun eigen val gecreëerd. Dit puur om te kunnen overleven in hun eigen omgeving. Dit is overigens een omgeving welke bestaat uit een voedingsarme bodem.
Vleesetende planten hebben ondanks het leven op een voedingsarme bodem, een manier gevonden om toch te kunnen overleven. Dit doen ze doormiddel van hun vallen en hun prooien, namelijk insecten. Ze vangen deze insecten in hun vallen en verteren ze langzaam. Ze halen namelijk langzaam aan hun benodigde voedingsstoffen uit het insect om te kunnen overleven en ook groeien. Je vraagt je misschien snel af hoe je nou zo’n complex wezen kunt verzorgen, of misschien zelfs wel welke van deze planten het makkelijkst is om te groeien. We weten inmiddels dat het een grote uitdaging is om een vleesetende plant te kweken, toch valt het verzorgen van een vleesetende plant in relatieve zin ontzettend mee. Laten we samen eens dieper ingaan op welke vleesetende plant nou het makkelijkst kan groeien.
Wat maakt een vleesetende plant makkelijk om te groeien?
We gaan, voordat we specifieke soorten gaan bekijken, eerst eens uitzoeken wat een vleesetende plant nou eigenlijk gemakkelijk maakt om te groeien. Wij kwamen tot de volgende punten:
- Vrijwel geen specifieke lichtvereisten: De vleesetende plant is in staat om te groeien in een breed spectrum van lichtomstandigheden. Denk hierbij aan indirect zonlicht tot bijvoorbeeld gedeeltelijke schaduw.
- Geen complexe waterbehoefte: De vleesetende plant heeft geen moeilijk schema voor wat betreft het water geven, maar kan dus omgaan met bijvoorbeeld lichte droogte en mogelijke verwatering
- Voedingsbehoeften: Hoewel we het in het algemeen afraden, heeft de vleesetende plant in kwestie geen extra bemesting nodig.
- Weerstand tegen plagen en ziekten: De plant is van nature resistent tegen veel voorkomende plagen en ziekten.
Met deze punten in gedachte gaan we eens kijken naar de vleesetende plant die bekend staat met een gemakkelijke verzorging.
De venusvliegenvanger staat bovenaan
De Venusvliegenvanger (Dionaea muscipula) is bij uitstek de meest bekende vleesetende plant en staat bekend om zijn iconische klapvallen. De venusvliegenvanger is ontzettend makkelijk te verzorgen. Dit maakt een venusvliegenvanger tot de ideale keuze voor de beginner in de vleesetende planten wereld.
Lichtbehoeften
Wanneer je de venusvliegenvanger van de ideale omstandigheden wilt voorzien, kies dan voor indirect zonlicht. Mocht je dit niet veel beschikbaar hebben dan kun je er ook voor kiezen om jouw vleesetende plant onder kunstlicht te zetten. Deze plantensoort doet het namelijk ook ontzettend goed onder kunstlicht. Je kunt dus gemakkelijk een ruimte creëren voor jouw venusvliegenvanger.
Waterbehoeften
De venusvliegenvanger heeft regelmatig water nodig. Deze planten zijn namelijk aangepast om te kunnen groeien in een vochtige arme bodem. Het volgende geldt eigenlijk voor alle vleesetende planten, namelijk het gebruik van gedestilleerd water of regenwater. Dit wordt ten alle tijden aangeraden omdat kraanwater mineralen kan bevatten welke schadelijk zijn voor alle vleesetende planten.
Voeding
Een venusvliegenvanger haalt net als elke andere vleesetende plant hun voedingsstoffen uit de gevangen insecten. Het is daarom niet nodig om jouw vleesetende plant te voorzien van extra voeding. Sterker nog, het kan jouw plantje veel meer kwaad doen dan dat het goed doet.
Sterk tegen plagen en ziekten
Een venusvliegenvanger is in de regel zeer resistent tegen plagen en ziekten. Dit kun je alleen maar versterken als je jouw plantje onder de juiste verzorgingsomstandigheden houdt. Zorg er wel ten alle tijden voor dat je de luchtvochtigheid en de vochtigheid in de bodem in de gaten houdt, zo voorkom je schimmel of rot.
Wat extra verzorgingstips voor de venusvliegenvanger
Wij geven je graag wat extra verzorgingstips mee om jouw venusvliegenvanger zo gelukkig mogelijk te maken:
- Zorg voor voldoende licht: Dit is in de regel een plek waar de vleesetende plant minimaal 4 tot 6 uur zonlicht per dag ontvangt. Let wel op: bij voorkeur ga voor de ochtendzon.
- Houd de grond vochtig: Gebruik voor een optimale regulatie een schotel onder de pot. Je vangt hier niet alleen maar water mee op, maar je geeft de vleesetende plant ook zelf de gelegenheid om zelf vocht op te nemen.
- Geef jouw vleesetende plant geen extra voeding: Voorkom in alle gevallen overvoeding. Geef jouw vleesetende plant geen kunstmest en al helemaal geen menselijk voedsel. Dit kan jouw vleesetende plant namelijk ontzettend beschadigen. Het is voldoende wanneer jouw vleesetende plant één of twee insecten per maand vangt.
- Winterverzorging: De venusvliegenvanger gaat net als vele andere planten in de winter in een soort winterrust. Verplaats jouw venusvliegenvanger naar een wat koelere ruimte en verminder het water geven aanzienlijk.
Conclusie
Voor beginners maar ook voor liefhebbers van vleesetende planten, welke op zoek zijn naar een soort die makkelijk te verzorgen is, is de venusvliegenvanger een uitstekende keuze. Deze plant heeft onder de vleesetende planten de minste licht, water en voedingsbehoeften. Daarnaast heeft de venusvliegenvanger een goede natuurlijke weerstand tegen eventuele ziekten. Wij van Vleesetendeplant.nl kunnen daarmee gemakkelijk inspringen dankzij ons ruime aanbod aan venusvliegenvangers. Neem gerust eens een kijkje en ga voor jouw favoriete soort.