We kennen onze vleesetende planten vriendjes allemaal als fascinerende en vooral ook exotische toevoegingen aan jouw plantenverzameling. Deze vleesetende planten zijn de aparte familie in de collectie, waar in de regel ontzettend veel vragen over gesteld worden. Deze planten staan er om bekend dat ze vaak schoonheid combineren met het mysterieuze van insecten vangen.
Het zijn zeer complexe wezentjes en ze hebben menigeen weten te fascineren. Hoewel vleesetende planten bekend staan om het feit dat ze insecten vangen, wat doe je dan als ze al een tijd niets gedaan hebben, of ze simpelweg geen insecten vangen? Dit is logischerwijs ontzettend vervelend en dan vooral wanneer je zo ongelofelijk veel tijd en energie in deze soorten steekt. Toch zijn er verschillende oorzaken aan te wijzen die in spel kunnen zijn en het is gelukkig niet allemaal het ergste scenario. Laten we dus samen eens gaan kijken in onze blog naar de mogelijke oorzaken.
Begrijp het natuurlijke gedrag van vleesetende planten
Voordat we ook maar überhaupt gaan aannemen dat er iets mis is met jouw plantje, moeten we natuurlijk eerst goed begrijpen dat een vleesetende plant niet zomaar aan de lopende band insecten blijft eten. Het is natuurlijk zo dat ze in hun eigen omgeving volledig afhankelijk zijn van de insecten die ze vangen, echter gebeurt dit niet op een dagelijks level. Het hangt zelfs af van de soort, de grootte en ook de beschikbaarheid van prooien in dit gebied. Er zijn soorten zoals bijvoorbeeld de Venus Vliegenval welke wel relatief vaak insecten vangen, waar de bekerplant een stuk minder actief is. Je kunt het ook zo zien, de Venus Vliegenvanger is een actieve val. Deze kan dichtklappen op trilling, de bekerplant daarentegen is een stilstaande plant met bekers waar er potentieel in kunnen vallen. Als je plant sporadisch insecten vangt, is dit niet per se een reden tot zorgen.
Mogelijke oorzaken van het probleem
Het mooie van vleesetende planten is dat ze niet persé op dagelijks niveau insecten hoeven te vangen. Dus maak je wat dat betreft geen zorgen, toch zijn er echt specifieke redenen waarom jouw vleesetende plant minder succesvol is in het lokken en ook vangen van prooien. De problemen kunnen al gemakkelijk te maken hebben met hun omgeving, hun verzorging of zelfs de gezondheid van het plantje. Laten we hieronder samen eens naar de oorzaken kijken en ook naar hoe je deze eventueel kunt aanpakken.
Gebrek aan licht
Dit is een veel voorkomende oorzaak, we denken er niet veel over na maar het is toch belangrijk om in acht te nemen dat een vleesetende plant veel licht nodig heeft. Licht is immers één van de meest belangrijke factoren voor de gezondheid en zelfs voor het functioneren van een vleesetende plant. Dit type planten zijn geëvolueerd in zonnige open habitats zoals bijvoorbeeld morassen en open velden. Dit zijn plekken waar ze veel zonlicht kunnen ontvangen.
- Waarom is licht belangrijk?
Licht is voor alle planten ongelofelijk belangrijk, het is de fotosynthese die de planten gebruiken om licht om te kunnen zetten in energie. Als de planten niet genoeg licht krijgen dan kunnen ze ook niet groeien en kunnen zelfs hun vallen geraakt worden door het issue, denk maar eens aan het verlies van kleverige bladeren of problemen met het ontwikkelen van bekers en vallen. Bovendien verliezen de planten zonder licht vaak hun levendige kleuren, die een belangrijke rol spelen bij het aantrekken van insecten. - Symptomen van lichtgebrek:
- Ontzettend langzame groei of uitgerekte bladeren.
- Vallen die niet goed functioneren of helemaal niet gevormd worden.
- Een bleke of doffe kleur, vooral bij soorten zoals zonnedauw en Venus vliegenvangers, die levendige rode tinten ontwikkelen onder fel licht.
- Oplossing:
Je wilt er voor zorgen dat jouw vleesetende planten vriendjes minimaal 6 uur zonlicht per dag krijgen. In de wereld van de vleesetende planten zijn de echte zonminnende soorten de Venus vliegenvanger en ook de meeste soorten Zonnedauw. Kun je niet zomaar aan direct licht komen, dit omdat jouw huis veel schaduwen heeft, maak dan eens gebruik van LED groeilampen. Je wilt deze lampen dan ook op ongeveer 20 tot 30 centimeter boven de plant hangen voor de allerbeste resultaten. Wil je consistentie? Zet dan een timer op de LED lampen in huis, voor de vleesetende planten in huis.
Onjuiste luchtvochtigheid
Vrijwel alle vleesetende planten zijn afkomstig uit vochtige omgevingen, denk hierbij eens aan moerassen en ook tropische regenwouden. Dit zijn in de regel plekken waar de luchtvochtigheid hoog en ook optimaal is. Wanneer een plant in de droge omgeving staat, kan het, het vangen van insecten een stuk moeilijker maken.
- Hoe beïnvloedt luchtvochtigheid de vangst?
Wanneer de luchtvochtigheid te laag is kan het zomaar eens zijn dat de vallen van vleesetende planten absoluut niet goed functioneren. We hebben voor jou wat voorbeelden hiervan op een rij gezet, dit zijn klassieke voorbeelden van vleesetende planten waarbij vocht hoe dan ook key is: - Zonnedauw: De Zonnedauw is vanwege zijn kleverige slijmdruppels ongelofelijk afhankelijk van een goede luchtvochtigheid, denk er maar eens over na dat de druppels eventueel kunnen uitdrogen en de vleesetende plant dus geen eten meer kan vangen en in principe dus nutteloos wordt voor zichzelf en voor het doel waar deze voor aangeschaft is.
- Bekerplanten: Voor wie vocht ook key is, zijn de bekerplanten. Deze kunnen door te weinig vocht uitdrogen en ook stoppen met het produceren van de verteringsenzymen die ze nodig hebben om prooien te kunnen verteren.
- Vetblad (Pinguicula): Pinguicula zijn afhankelijk van de kleverigheid van hun bladeren. Deze kunnen uiteindelijk minder plakkerig worden door de tekorten aan luchtvochtigheid en insecten kunnen dan gemakkelijker ontsnappen.
- Symptomen van te droge lucht:
- Geen of minder kleverige druppels op zonnedauw.
- Bekers van Nepenthes drogen uit en verschrompelen.
- Bladeren krullen of worden broos.
- Oplossing:
- Luchtbevochtiger: Gebruik een luchtbevochtiger in de kamer waar de plant staat. Richt op een luchtvochtigheid van 50-70%, afhankelijk van de soort.
- Waterbakje: Zet een bakje met water onder de plant of gebruik een kiezellaag met water onder de pot om verdamping te bevorderen.
Onjuiste bodem of watergebruik
Vleesetende planten hebben zeer specifieke bodem- en watervereisten. Zo maken ze enkel gebruik van een voedingsarme bodem en dienen ze alleen van omgekeerd osmose water, regenwater of gedestilleerd water voorzien te zijn. Ze zijn immers aangepast aan voedselarme bodems en halen voedingsstoffen uit insecten. Verkeerd grond of water kan hun gezondheid ernstige schade toebrengen.
- Wat is het probleem met gewone potgrond?
De gewone potgrond heeft in de regel een overvloed aan meststoffen en ook mineralen, dit kan aanzienlijke schade toebrengen aan vleesetende planten. De vleesetende planten hebben een zure en voedingsarme bodem nodig, denk hierbij eens aan veenmos. Meststoffen kunnen namelijk de wortels verbranden en zelfs de plant in kwestie doden. Dit door mineraal ophoping. - Wat voor water heeft een vleesetende plant nodig?
Ook regulier kraanwater is een groot probleem voor alle vleesetende planten, deze bevatten namelijk mineralen zoals bijvoorbeeld calcium en ook magnesium, deze hopen zich op in de bodem bij de wortel en zullen dus ook schade aanbrengen aan de wortel. Dit kan zomaar resulteren in een vertraging in de groei of een ontzettend zieke plant. - Symptomen van verkeerde bodem of water:
- Bruine of zwarte bladeren.
- Vertraging in de groei.
- De bladeren worden geel.
- Oplossing:
- Je wilt alleen maar bodem mixen gebruiken die geschikt zijn voor vleesetende planten, gebruik daarom onze vleesetende planten aarde. Deze aarde is speciaal samengesteld om alle vleesetende planten van de optimale omstandigheden te voorzien.
- Je wilt de plant alleen maar water geven met de volgende opties: gedestilleerd water, regenwater of osmosewater. Daarnaast wil je ook absoluut kraanwater en mineraalwater vermijden.
Onvoldoende insecten in de omgeving
Wanneer je geen insecten in de buurt van jouw planten hebt, kan deze natuurlijk ook nooit iets vangen. Dit zie je vaker terug bij de vleesetende planten die binnenshuis gehouden worden. Dit is dan ook een absoluut belangrijk punt om mee te nemen, wanneer je jezelf afvraagt waarom de plant niets kan vangen.
- Waarom hebben vleesetende planten insecten nodig?
Het is natuurlijk zo dat de planten hun energie ook verkrijgen via fotosynthese, ze zetten zo immers zonlicht om in energie. Toch hebben ze een stof nodig die ze hier absoluut niet van kunnen krijgen, maar wel ongelofelijk essentieel is, namelijk: Stikstof en fosfor. Deze kunnen ze gemakkelijk uit insecten halen. Je zult dus bijvoorbeeld ook zien dat een gebrek aan insecten voor jouw plant kan leiden tot een ontzettend langzame groei en ook een verminderde productie van hun vallen. - Hoe lok je insecten naar je plant?
Hier zijn vleesetende planten prima toe in staat, ze gebruiken hun eigen geuren, kleuren en ook nectar om de insecten aan te kunnen trekken. Staat jouw plant binnenshuis en wil jij insecten aantrekken? Probeer dan eens de volgende methoden: - Klein fruit (zoals een overrijpe banaan) in de buurt te plaatsen om fruitvliegjes aan te trekken.
- Je plant in de zomer buiten te zetten, waar meer insecten aanwezig zijn.
- Oplossing:
- Wanneer je ziet dat je binnenshuis ontzettend weinig insecten hebt dan kun je er voor kiezen om jouw vleesetende plant handmatig te voeren, denk hierbij aan kleine insecten zoals: fruitvliegjes en mieren. Je kunt het gemakkelijkst een pincet gebruiken. Zorg er dan echter voor dat je de plant niet gaat beschadigen.
- Je wilt jouw plant vooral met de hete middagzon in de zomer op een beschutte plek neerzetten. Vleesetende planten zijn vaak ontzettend goed in het vangen van insecten in hun eigen natuurlijke omgeving.
Stress of onjuiste verzorging
Een vleesetende plant kan gemakkelijk gestrest raken door eventuele veranderingen in hun omgeving. Ook kan verkeerde verzorging hieraan bijdragen. Stress kan zomaar leiden tot een verminderde activiteit en ook aantrekkingskracht.
Veelvoorkomende stressfactoren:
- Verplaatsing: De planten hebben ontzettend veel tijd nodig om zich goed aan te kunnen passen aan hun omgeving. Reguliere wisseling kan de planten dan ook van veel stress voorzien.
- Overbewatering: Vleesetende planten kunnen gemakkelijk te veel water krijgen, dit kan zomaar wortelrot veroorzaken en dit tast natuurlijk de schoonheid van de plant aan.
- Onvoldoende rustperiode: Sommige soorten, zoals de Venus vliegenvanger, hebben een rustperiode nodig tijdens de winter.
- Symptomen van stress:
- Vergeling of het verwelken van bladeren.
- Vallen die niet meer sluiten.
- Achterblijvende groei.
- Oplossing:
- Laat de plant rustig wennen aan nieuwe omstandigheden. Geef het tijd om te wennen aan veranderingen in licht, temperatuur of luchtvochtigheid.
- Geef de juiste hoeveelheid water en gebruik potten met drainagegaten om waterophoping te voorkomen.
- Als de plant een rustperiode nodig heeft, laat deze dan in de winter afkoelen en verminder de watergift.
Tips om je plant weer actief te krijgen
Wanneer je eenmaal de oorzaak hebt gevonden en het probleem hebt kunnen vaststellen kun je ontzettend gemakkelijk en effectief het probleem oplossen. Jouw vleesetende planten vriendje is dan binnen een korte tijd weer in topvorm. We hebben hieronder speciaal voor jou een uitgebreide lijst gemaakt met veel tips en adviezen om jouw plantje te kunnen helpen.
Handmatige voeding
Wanneer jouw plant weinig tot geen insecten vangt kun je deze een handje helpen door de plant af en toe een klein insect te geven. Een handmatige voeding is zeer nuttig voor planten die binnenshuis staan en daardoor ook minder snel hun eigen prooien kunnen ontvangen.
Wat en hoe voer je?
- Gebruik kleine insecten zoals fruitvliegjes of mieren. Let erop dat het insect klein genoeg is om door de val te worden verteerd.
- Voor soorten zoals de Venus vliegenvanger (Dionaea muscipula), plaats je het insect met de uiterste voorzichtigheid in de val met een pincet. Stimuleer de val lichtjes, zodat deze sluit. Probeer echt de schade te minimaliseren of gewoon voorkomen.
- Voor zonnedauw en vetblad kun je het insect eenvoudig op de kleverige bladeren leggen.
- Voer niet te vaak. Eén insect per twee weken is meestal voldoende om je plant van essentiële voedingsstoffen te voorzien.
Optimaliseer de omgeving
Wanneer je een gezonde omgeving hebt heb je een ontzettend gelukkige vleesetende plant. Zo kan een kleine aanpassing in bijvoorbeeld licht, luchtvochtigheid of zelfs bodem een enorm verschil maken.
Licht:
- Je wilt zeker weten dat jouw vleesetende plant genoeg licht krijgt. Het directe zonlicht is belangrijk voor de meeste soorten, zorg er echter voor dat je jouw plantje niet voor een raam zet waardoor licht echt de hele dag door binnen kan komen.
- Gebruik een kweeklamp met een volledig spectrum als je binnenshuis kweekt. Stel een timer in om consistent licht te garanderen (12-16 uur per dag).
Luchtvochtigheid:
- Zorg voor een luchtvochtigheid van 50-80%, afhankelijk van de plantensoort. Gebruik een luchtbevochtiger of plaats een waterbakje onder de plant.
- Tropische planten zoals Nepenthes en Drosera hebben meer vocht nodig, terwijl de Venus vliegenvanger zich beter aanpast aan drogere omstandigheden.
Bodem en water:
- Gebruik altijd een bodem die speciaal gemaakt is voor vleesetende planten, zoals een mengsel van veenmos en perliet.
- Geef alleen regenwater, gedestilleerd water of osmosewater. Kraanwater bevat mineralen die schadelijk kunnen zijn voor je plant. Je wilt kraanwater ondanks dat het gemakkelijk is om te geven echt vermijden.
Bied een rustperiode aan (indien nodig)
Verschillende vleesetende planten zoals bijvoorbeeld de Venus Vliegenvanger en ook de trompetbekerplant maken gebruik van een winterrust om gezond te kunnen blijven. In deze periode vertraagt de groei als het ware en slaan ze hun energie op voor het volgende seizoen. Je kunt het dus zien als een soort van verkapte winterslaap.
Hoe bied je een rustperiode aan?
- Je wilt de temperatuur verlagen tot 5-10°C. Dit kan door de plant in een onverwarmde kamer of kelder te plaatsen.
- Verminder het geven van water, maar laat de bodem niet volledig uitdrogen.
Verpot de plant indien nodig
Wanneer je merkt dat de bodemkwaliteit achteruit gaat of wanneer je ziet dat de plant te groot aan het worden is, is het natuurlijk verstandig om te denken aan het verpotten van de plant, dit kan immers altijd een goede oplossing zijn.
Wanneer verpotten?
- Wanneer je een zichtbare mineralenafzetting zichtbaar krijgt op de bodem.
- Wanneer je ziet dat wortels uit de pot beginnen te groeien of wanneer de plant simpelweg niet meer stabiel staat.
- Bij gezondheidsproblemen die niet worden opgelost met betere verzorging.
Tips voor verpotten:
- Kies een pot met drainagegaten om waterophoping te voorkomen.
- Gebruik een frisse, voedingsarme bodemmix (veenmos en perliet of silica zand).
- Verpot in het voorjaar, zodat de plant tijd heeft om zich te herstellen tijdens het groeiseizoen.
Conclusie
Wij van Vleesetendeplant.nl zien de vleesetende planten als een prachtige en vooral ook unieke toevoeging aan elk huis of elke tuin. Toch weten we als geen ander hoe specifiek de verzorging van een vleesetende plant is, we willen immers dat alle vleesetende planten optimaal presteren. Wanneer jouw vleesetende plantje geen insecten vangt kan dit natuurlijk te maken hebben met verschillende factoren zoals het gebrek aan licht, luchtvochtigheid, bodemkwaliteit of zelfs stress. Door het verbeteren en het beter begrijpen van de behoeften van jouw plant kun je ervoor zorgen dat jouw vleesetende plant gezond blijft en ook weer actief insecten vangt. Zorg dus ontzettend goed voor jouw plantje. Zorg dat alle omstandigheden te alle tijden goed zijn en jouw plantje zal je blijven ondersteunen in het insectvrij maken van jouw huis.