Het uitdrogen van de druppels van je zonnedauw kan een teken zijn dat er iets mis is met de verzorging van de plant. Door aandacht te besteden aan de luchtvochtigheid, watergift, licht, temperatuur, bodemcondities en mogelijke stressfactoren, kun je de gezondheid van je zonnedauw verbeteren en zorgen dat de druppels weer glanzen zoals ze zouden moeten. Laten we daar in deze blog eens dieper op induiken.
Een Zonnedauw (Drosera) is een van de meest geliefde en ook zeker een bekende vleesetende plant onder liefhebbers. Dit heeft de Drosera te danken aan zijn prachtige glinsterende druppels welke insecten aantrekken en ook zelfs vangen. Deze druppels, ook wel mucilagegenoemd, zijn ongelofelijk belangrijk voor het functioneren van deze plant. Het is namelijk een kleverige substantie waarin insecten verstrikt komen te zitten. De plant kan wanneer het insect vast zit, beginnen met zijn verteringsproces. Je snapt natuurlijk nu dat wanneer de druppels uitdrogen of zelfs verdwijnen dit absoluut niet goed is voor de plant. Er is nu iets mis met de plant of met zijn omgeving. Wij gaan in deze blog dieper in op de mogelijke oorzaken van het probleem, oplossingen en ook preventie.
Wat is de rol van de druppels van een Zonnedauw?
De Zonnedauw zijn druppels zijn ongelofelijk belangrijk voor de overleving van de vleesetende plant. Het is een druppel welke bestaat uit een kleverige substantie waarin insecten verstrikt komen te zitten. Het gevangen insect wordt daarna naar het midden van het blad getrokken, waarna het insect verteerd wordt. Maar hoe trekken deze kleverige druppels insecten dan aan? Dit is te danken aan de suikers die zich in de druppels bevinden. De enzymen helpen daarnaast met het afbreken van het gevangen voedsel. Als de Zonnedauw zonder druppelskomt te zitten kan het geen prooien meer vangen. Dit beperkt zijn overleving ten zeerste gezien ze zich graag op zure en ook voedingsarme bodems bevinden.
Hoe kan het dat druppels uitdrogen?
Eerlijk er zijn best veel factoren die kunnen bijdragen aan het uitdrogen van druppels. We moeten deze factoren daarom proberen te achterhalen en begrijpen zodat we onze Zonnedauw te alle tijden gelukkig en gezond kunnen houden. Laten we daarom eens gaan kijken naar wat oorzaken en oplossingen.
Onvoldoende luchtvochtigheid
Een Zonnedauwplant werkt het beste in een omgeving waar de luchtvochtigheid hoog is. Dit ligt vaak tussen de 50% en 90%. Wanneer we kijken naar hun natuurlijke habitat, denk hierbij aan moerassen en vochtige tropische gebieden, zien we dat de luchtvochtigheid altijd hoog is. Wanneer er een te lage luchtvochtigheid aanwezig is, denk hierbij aan binnenshuis vaak in combinatie met een verwarming of airconditioning, zien we dat de plant ontzettend veel moeite krijgt met het aanmaken van druppels. Je ziet dat de lucht dan veel vocht onttrekt waardoor de druppels uitdrogen.
Oplossing: We moeten, om de luchtvochtigheid van jouw Drosera te vergroten, denken aan bijvoorbeeld een luchtbevochtiger. Zo kun je jouw plantje altijd voorzien van een vochtige omgeving en voorkom je dus ook dat zijn druppeltjes uitdrogen. Daarnaast is er ook nog een mogelijkheid om jouw Zonnedauw regelmatig te besproeien met regenwater, gedestilleerd water of omgekeerd osmose water. Echter is alleen besproeien vaak geen volledige oplossing.
Onjuiste watergift
Let goed op de manier waarop je jouw Zonnedauw voorziet van water. Dit kan namelijk een grote invloed hebben op de druppels van jouw vleesetende plant. Let goed op dat je kraanwater buiten beschouwing houdt. Gebruik enkel regenwater, omgekeerd osmose water of gedestilleerd water. Kraanwater heeft namelijk een overvloed aan mineralen zoals bijvoorbeeld, calcium en magnesium. Deze mineralen kunnen jouw Drosera aardig wat schade toebrengen. Ze hopen zich namelijk op in de bodem en beschadigen vanuit daar jouw plantje. Dit kan wederom leiden tot een verminderde productie van druppels. Daarnaast kan ook een tekort aan water bijdragen aan uitdroging van jouw Drosera. Wanneer dit zijn intrede doet zie je dat druppels vrijwel direct verdwijnen.
Oplossing: Zoals ik hierboven al vermeld heb, gebruik enkel regenwater, gedestilleerd water of omgekeerd osmose water voor jouw vleesetende plant. Houdt de potgrond vochtig en doorweek het niet. Je kunt jouw plantje gemakkelijk ondersteunen door de pot in een schotel met water te zetten. Hierdoor kan de plant zichzelf vanuit onder bevochtigen. Je bootst op deze manier zelfs hun natuurlijke omstandigheden na.
Te veel direct zonlicht
We weten dat een Zonnedauw net als alle andere vleesetende planten van licht houdt. Zorg er wel voor dat de Drosera niet teveel direct zonlicht binnenkrijgt. Denk hierbij voornamelijk aan de hete middag zon. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de druppels van jouw Drosera uitdrogen. Wanneer we kijken naar hun natuurlijke omgeving zien we dat ze vaak gefilterd licht binnenkrijgen dankzij de planten en grassen die om hun heen staan. Een directe blootstelling kan de bladeren en druppels doen uitdrogen en ook de productie van de druppels verminderen of zelfs helemaal stoppen.
Oplossing: Zorg ervoor dat je jouw Zonnedauw op een plek zet waar deze veel helder en ook indirect licht krijgt. Denk hierbij eens aan een mooi plekje op een oostelijk raam. Hier krijgt de plant namelijk voornamelijk ochtendzon en wordt ook nog eens beschermd tegen de middag zon. Ga je jouw Zonnedauw buiten neerzetten, zorg dan voor gedeeltelijke schaduw, helemaal rond het heetst van de dag.
Een onjuiste temperatuur
We weten dat Zonnedauw gevoelig kunnen zijn voor temperatuursveranderingen. We zien dat bij een te hoge temperatuur en vooral in combinatie met een lage luchtvochtigheid dat de druppels snel uitdrogen. Denk er ook goed over na dat de temperaturen niet te laag zijn, helemaal bij de niet tropische soorten, dit kan de plant namelijk in een rustperiode zetten waardoor het aanmaken van druppels verminderd of zelfs stopt.
Oplossing: Houd de temperatuur van de omgeving van jouw Zonnedauw tussen de 15°C en 30°C, afhankelijk van de soort. Tropische soorten houden van warmere temperaturen, terwijl gematigde soorten wat koelere omstandigheden verdragen. Probeer plotselinge temperatuurveranderingen of extreme schommelingen te voorkomen.
Voeding en bodem
We weten dat Zonnedauw net als alle andere vleesetende planten weinig tot geen voedingsstoffen uit de grond haalt. Denk er dus aan dat de samenstelling van de grond waarin jouw Zonnedauw zich bevindt invloed kan hebben op de gezondheid van jouw Drosera. Is de plant namelijk in verkeerde potgrond verpot? Denk hierbij aan reguliere potgrond, welke rijk is aan voedingsstoffen, dan kan dit leiden tot wortelschade. Dit zal de productie van druppels zeker aantasten. Daarnaast kan zelfs een tekort aan prooien er ook voor zorgen dat de plant te weinig energie heeft om druppels te produceren.
Oplossing: Gebruik voor de bodem onze eigen vleesetende planten aarde. Deze is speciaal samengesteldom jouw vleesetende plant van de optimale condities te voorzien. Deze aarde is goed doorlatend en zorgt ervoor dat de wortels niet beschadigd kunnen worden door aanwezige voedingsstoffen. Wanneer de plant daarnaast moeite heeft met het prooien vangen, kun je proberen om af en toe kleine insecten zoals fruitvliegjes aan de plant te voeren.
Stress of ziekte
Jouw vleesetende plant kan ook stress ervaren, dit kan komen doormiddel van verplaatsing of een plotselinge verandering in hun omgeving. Daarnaast kan jouw plantje ook stress krijgen door ziektes. Dit alles kan leiden tot een vermindering van druppels en ze kunnen ze zelfs verliezen. Dit voornamelijk wanneer ze zich aanpassen aan de nieuwe omstandigheden. Ziekten zoals schimmelinfecties kunnen ook de gezondheid van de plant aantasten en de productie van druppels verminderen.
Oplossing: Probeer jouw Zonnedauw absoluut niet te verplaatsen, tenzij het echt moet. In geval van noodzaak doe het dan geleidelijk, zo geef je de plant de tijd om zich aan zijn nieuwe omgeving aan te passen. Inspecteer de plant met regelmaat op tekens van ziekten, denk hierbij aan schimmels of verkleuring van bladeren. Is dit het geval? Behandel jouw plantje dan met een geschikte en vooral ook biologische pesticide.
Preventieve maatregelen
We weten nu van de belangrijkste oorzaken van het uitdrogen van druppels van jouw Drosera. We hebben hier enkele stappen die je kunt nemen om dit bij voorbaat al te voorkomen:
- Zorg voor een hoge en constante luchtvochtigheid: Maak gebruik van een luchtbevochtiger om jouw Drosera van een constante en ook hoge luchtvochtigheid te voorzien.
- Zorg dat je het juiste water gebruikt: Gebruik voor vleesetende planten enkel regenwater, gedestilleerd water of omgekeerd osmose water. Zorg er daarnaast voor dat de grond altijd vochtig is maar doorweek het niet.Geef je plant water met gedestilleerd water of regenwater en zorg ervoor dat de grond altijd vochtig, maar niet doorweekt is.
- Zorg voor voldoende en gefilterd licht: Je wilt jouw plantje graag van licht voorzien maar zorg ervoor dat deze voornamelijk indirect licht ontvangt en bescherm het tegen de middag zon.
- Houd de temperatuur constant: Zorg ervoor dat de temperatuur constant is en niet extreem schommelt. Zo houd je jouw Zonnedauw gelukkig.
- Zorg voor de juiste potgrond: Zet jouw Zonnedauw enkel in voedingsarme potgrond. Dit hebben ze van nature ook en helpt hun enorm. Daarnaast dient de grond ook goed doorlatend te zijn.
- Voorkom stress en kijk goed naar ziekten: Houdt de plant op een vaste plek en probeer deze niet onnodig te verplaatsen. Check de plant daarnaast met regelmaat op ziekten en schimmels.
Conclusie
Wij van Vleesetendeplant.nl snappen als geen ander hoe graag jij jouw plantenvriendje met de uiterste zorg wilt behandelen en verzorgen. Let goed op de basis verzorging en jouw plantje zal je dankbaar zijn. Het zit namelijk zo, met de juiste zorg zal je zonnedauw in staat zijn om insecten te blijven vangen en zal hij een prachtige, glinsterende aanwinst blijven in je plantenverzameling.