Terug

Waarom drogen de bekers van een Heliamphora uit?

Waarom drogen de bekers van een Heliamphora uit?

Heliamphora, ook bekend als de moerasbekerplant, is een fascinerende en delicate vleesetende plant die oorspronkelijk uit de tepui-bergen van Zuid-Amerika komt. Deze plant staat bekend om zijn unieke bekerstructuren die insecten vangen en verteren.

Een Heliamphora staat erom bekend een ongekende aantrekkingskracht en een intrigerend uiterlijk te hebben. Wat we niet weten is dat kwekers maar ook liefhebbers van vleesetende planten te maken krijgen een vrij frustrerend probleem. Het probleem waar ze tegen aan lopen is dat de bekers van de Heliamphora snel uit kunnen drogen en dus ook verwelken. Dit kan voor veel ongerustheid zorgen, omdat de Heliamphora van zichzelf een plant is die meer aandacht vereist. In onze blog gaan wij dieper in op de mogelijke oorzaken van het uitdrogen van een Heliamphora, maar ook hoe je dit kunt voorkomen en verhelpen.

Wat is een beker van een Heliamphora nou eigenlijk?

Bekers van een Heliamphora zijn speciaal gevormde bladeren waarmee ze insecten kunnen vangen. Deze bladeren zijn buis/trompetvormig waarin het insect valt, vast komt te zitten en wordt verteerd door een enzymrijke vloeistof. De insecten worden gelokt door de nectar geur, komen op een gladde rand terecht en vallen in de beker. Hier worden ze uiteindelijk verteerd. De voedingsstoffen die hierdoor vrij komen zijn weer voeding voor de plant. Deze kan hierdoor groeien, overleven en floreren. Ook de Heliamphora bevindt zich graag op een voedingsarme grond, dit maakt het insecten vangen dan ook nog eens noodzakelijk.

Waarom drogen de bekers van de Heliamphora uit?

Dit is natuurlijk de vraag waarom we hier allemaal zijn. Waarom drogen Heliamphora bekers zo snel uit? Het is ontzettend belangrijk om te begrijpen dat deze soort een hele specifieke verzorging behoeft en ook hele specifieke omgevingseisen heeft. Je zult merken dat wanneer er niet voldaan wordt aan één van deze onderwerpen de bekers zullen uitdrogen. Laten we nu eens kijken naar de meest voorkomende oorzaken.

Niet genoeg luchtvochtigheid

Een Heliamphora is van origine afkomstig uit de tepui-bergen, dit is een plek met een constante en ook zeker hoge luchtvochtigheid. De luchtvochtigheid in deze gebieden is vaak tussen de 70 en 100%. Dit kan voor in een huis of zelfs kas een enorme uitdaging zijn. Je zult merken dat bij een te lage luchtvochtigheid de bekers van deze plant snel uitdrogen.

Oplossing: Geloof me er is een oplossing. Plaats een luchtbevochtiger in de buurt van de vleesetende plant. Dit of de plant met regelmaat besproeien zou jouw probleem aanzienlijk moeten verhelpen. Let wel dat het regelmatig besproeien vaak alleen niet genoeg is.

Geen goede watergift

Een Heliamphora is ontzettend gevoelig als het aankomt op te weinig maar ook teveel water. Wanneer we kijken naar hun natuurlijke omgeving zien we dat de planten veel te maken krijgen met regenval, het water dat in de bekers terecht komt blijft dan ook schoon en zuurstof rijk. Let goed op dat in een kunstmatige omgeving stilstaand water snel kan verontreinigen wat op zijn beurt weer schadelijk kan zijn voor jouw Heliamphora. Maar geef je niet genoeg water dan drogen de bekers weer uit.

Oplossing: Ben er zeker van dat jouw Heliamphora altijd voldoende schoon, gefilterd water of regenwater tot zijn beschikking heeft. Blijf weg van kraanwater, gezien de mineralen en mogelijke chemicaliën jouw plant alleen maar schade kunnen toebrengen. Je wil er daarnaast ook voor zorgen dat de bekers van jouw Heliamphora genoeg water bevatten.

Te veel direct zonlicht

We weten dat een Heliamphora zonlicht nodig heeft om te kunnen overleven, maar toch kan teveel zonlicht leiden tot een uitdroging van de bekers. Wanneer we namelijk kijken naar hun natuurlijke habitat zien we dat de planten vaker gefilterd licht binnen krijgen. Dit is te danken aan een dunne laag mist of zelfs schaduw van andere planten en rotsen. Teveel licht kan een Heliamphora beker laten uitdrogen, maar ook zelfs verbranden.

Oplossing: Om dit op te lossen zet je jouw Heliamphora op een locatie waar deze helder en indirect licht krijgt. Dit kun je regelen door de plant op een oostelijk of westelijk raam te plaatsen, waardoor er licht bij de plant komt maar schade voorkomen kan worden. Houd je jouw Heliamphora in een kas? Denk dan eens aan schaduwdoeken, hiermee kun je het licht aanzienlijk filteren.

Geen goede temperatuur

Een Heliamphora komt uit een omgeving waarbij de temperaturen in de regel redelijk stabiel zijn. Denk hierbij aan meestal koel tot gematigd, waarbij temperaturen rond de 20°C overdag en weer koeler zijn ’s nachts. Wanneer je te hoge temperaturen combineert met een te lage luchtvochtigheid dan kun je echt snel te maken krijgen met uitdrogende bekers.

Oplossing: Houd de temperatuur in de omgeving van je Heliamphora onder controle, vooral tijdens warme zomermaanden. Zorg voor voldoende ventilatie en overweeg om de plant in een koelere ruimte te plaatsen als de temperaturen beginnen te stijgen. Een nachtelijke temperatuurdaling kan ook gunstig zijn, omdat dit de natuurlijke omstandigheden nabootst.

Gebrek aan voeding

Het is natuurlijk zo dat de Heliamphora zelf insecten vangt om voedingsstoffen te verkrijgen, toch kan er een tekort ontstaan waardoor de Heliamphora bekers uitdrogen. Wanneer de plant namelijk niet voldoende prooien kan vangen kan het zijn algemene gezondheid en ook het vermogen om de bekers te onderhouden aantasten.

Oplossing: Probeer de plant af en toe met insecten te voorzien, helemaal wanneer je merkt dat deze moeite heeft om op eigen kracht insecten te vangen. Je kunt de plant ondersteunen door bijvoorbeeld kleine vliegen, mieren of spinnen in de bekers te laten vallen. Houdt dit natuurlijk wel beperkt, je kunt namelijk de bekers van de plant beschadigen door een overvloed aan prooien.

De bekers worden oud

Dit is iets waar je niets aan kunt doen. De bekers van een Heliamphora hebben namelijk een beperkte levensduur. Wanneer de bekers van de Heliamphora ouder worden, zie je dat ze uit beginnen te drogen. Het is in dit geval een natuurlijk proces en ligt niet aan jouw verzorging. Kijk goed naar jouw verzorgingspatroon, of je alles ook echt goed gedaan hebt. Is dit het geval? Dan ligt het niet aan jou maar gaat de plant zijn bekers vervangen. De plant zou tegelijkertijd nieuwe bekers moeten gaan vormen om te compenseren voor de verouderde en verwelkte bekers.

Oplossing: Wanneer enkel de oude bekers uitdrogen ligt het niet aan jouw verzorging. Dit is de normale levenscyclus van de plant. Help de plant door de oude bekers weg te ruimen zodat ze meer ruimte hebben voor een nieuwe groei.

Hoe kan ik preventieve maatregelen nemen?

We hebben het nu over de oorzaken en oplossingen gehad. Maar hoe kun je het bij voorbaat al voorkomen? Daar gaan we nu eens naar kijken, er zijn namelijk verschillende stappen die je kunt nemen om jouw Heliamphora gelukkig en gezond te houden:

  1. Luchtvochtigheid: Gebruik een speciale meter om de luchtvochtigheid in de gaten te houden in de omgeving van jouw Heliamphora. Zorg er dan ook voor dat de luchtvochtigheid altijd boven de 70% blijft.
  2. Geef voldoende water: Zorg ervoor dat je jouw Heliamphora regelmatig voorziet van schoon water en dat je de bekers ook enigszins gevuld houdt.
  3. Houdt de lichtomstandigheden goed bij: Je wilt jouw Heliamphora voorzien van voldoende helder en ook indirect licht. Bescherm de plant daarnaast tegen direct zonlicht.
  4. Temperatuur controle: Het is key om de omgevingstemperatuur van de Heliamphora constant te houden. Vermijd daarnaast de extreme hitte, dit vooral in de zomermaanden.
  5. Insecten voeren: Voer jouw plant enkel wanneer er niet genoeg prooien aanwezig zijn. Je wilt de plant enkel ondersteunen en niet kapot voeren.
  6. Houd de gezondheid goed in de gaten: Let goed op jouw plant en houd deze goed in de gaten. Verwijder daarom oude, dode bekers om de groei van nieuwe bladeren te bevorderen.

Conclusie

Wij van Vleesetendeplant.nl weten hoe delicaat een Heliamphora kan zijn, maar het is voor ons ook een ontzettende boeiende plant. De Heliamphora kan met de juiste verzorging een ware, opvallende en unieke toevoeging zijn aan jouw collectie. We hebben nu gezien dat het uitdrogen van de bekers een veel voorkomend fenomeen is, wat veroorzaakt kan worden door verschillende factoren. Denk hierbij aan lage luchtvochtigheid, onjuiste watergift, te veel direct zonlicht, onjuiste temperaturen, gebrek aan voedingsstoffen, of simpelweg de natuurlijke veroudering van de bekers. Voorzie jouw Heliamphora van de juiste zorg en aandacht en dan ook vooral aan de specifieke behoefte. Geloof me jouw plant is je dankbaar.

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Vereiste velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Vleesetendeplant.nl 4,9 / 5 - 299 Reviews @ Google My Business
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »