De vleesetende plant
Vleesetende planten komen overal op de wereld voor. Zo zijn ze zelfs (na een goede zoektocht) te vinden in Nederland. Vleesetende planten leven voornamelijk op een voedings-loze bodem, waardoor vleesetende planten insecten moeten vangen. In Nederland is het mogelijk om de Zonnedauw en het Vetblad te vinden.
De vleesetende plant vangt met heerlijke geuren en onweerstaanbare kleuren insecten, zoals vliegen, spinnen, wespen en muggen. Door het eetpatroon van de plant, heeft de plantensoort deze ‘stoere’ naam gekregen.
Zonnedauw & Vetblad
De soort vleesetende plant is afhankelijk van het gebied waar de plant leeft. Elk gebied heeft namelijk
andere levensomstandigheden. Zoals hierboven al geschreven staat, komt de Zonnedauw (Drosera) voor in Nederland. Daarnaast is de Zonnedauw in meerdere plekken in Europa, Nieuw Zeeland en Australië te vinden. Net zoals de Zonnedauw, komt het Vetblad (Pinguicula vulgaris) ook op veel delen in de wereld voor. Zo is het plantje te vinden in Europa, Rusland, de Verenigde Staten en Canada.
Venusvliegenval & Trompetbekerplant
De Venus vliegenvanger, ook wel Venus vliegenval (Dionaea Muscipula), is de meest iconische vleesetende plant. Zo staat de Venusvliegenvanger bekend om haar symbolieke val, namelijk bladeren die lijken op een soort mond. De Venusvliegenval komt voor in de Verenigde Staten. Deze vleesetende planten soort komt alleen maar in de Verenigde Staten voor, en om nog specifieker te zijn: in North Carolina. Hier is de plant te vinden in moerasgebieden en in vochtige dennenbossen.
De Trompetbekerplant (Sarracenia) komt – net zoals – de Venusvliegenval voor in de Verenigde Staten én in Canada. In tegenstelling tot de Venusvliegenval, komt de Trompetbekerplant echter op meerdere delen in de Verenigde Staten voor.
Bekerplant
De Bekerplant (Nepenthes) komt op enkele tropische plekken in de wereld voor, zoals in Afrika en Azië. Er komen echter géén bekerplanten in het vaste land van Afrika voor, maar wél in Madagaskar. De Bekerplant houdt – in tegenstelling tot haar familiesoorten – van een tropisch klimaat. De Bekerplant is hierdoor een uitstekende kamerplant!
Zeldzaam
Helaas zijn de vleesetende planten in het wild zeldzaam aan het worden. Door het kappen van het leefgebied en de toename van leefruimte voor de mens, zijn de soorten aan het afnemen. Je zult ze dus niet meer snel in het wild zien. Wil jij graag meer weten over de verschillende soorten vleesetende planten? Neem dan zeker eens een kijkje op onze soortenpagina.