Terug

Moet ik de bloemen van mijn vleesetende plant laten groeien of afknippen?

Moet ik de bloemen van mijn vleesetende plant laten groeien of afknippen?

We weten allemaal hoe fascinerend vleesetende planten zijn. Het zijn echt unieke wezens en ook een fascinerende en unieke toevoegingen aan elke plantenverzameling. Deze prachtige planten lokken en vangen insecten om hun voedingsgehalte te voorzien. De reden dat ze dit doen is omdat ze groeien op een voedingsarme bodem.

Wij van Vleesetendeplant.nl krijgen met enige regelmaat een vraag over de bloemen van vleesetende planten en of deze afgeknipt dienen te worden? We moeten zeggen dat hoewel bloemen een prachtige en vooral ook interessante toevoeging kunnen zijn op het uiterlijk van de plant, kunnen ze ook zeker van invloed zijn op de gezondheid van de plant. In deze blog gaan wij eens dieper in op deze vraag, zodat jij gemakkelijk een beslissing kunt nemen over wat je met de bloemen van jouw vleesetende plant wilt doen.

Waarom bloeit een vleesetende plant?

Een hele goede vraag, voor vleesetende planten geldt hetzelfde als voor alle andere planten. Ze bloeien om zich voort te planten. De bloemen van de vleesetende planten bevat net als alle andere stuifmeel en zaden, welke verspreid kunnen worden door wind en insecten. Zo kan de vleesetende plant voort blijven bestaan. Dit maakt het bloeien een ontzettend belangrijk en ook natuurlijk onderdeel van de levenscyclus van de plant. Daarnaast kun je het ook als compliment opvatten gezien het een teken is van goede verzorging.

Wat voor een impact heeft de bloei van een bloem?

Hoewel het bloeien van een bloem een normaal, natuurlijk en ook nog eens prachtig verschijnsel is kan het voor een vleesetende plant een aanzienlijke belasting zijn. Er komt namelijk ontzettend veel energie kijken bij het bloeien van een bloem en dit is iets waar de vleesetende plant geen overvloed van heeft. Het gebruikt zijn energie namelijk voor overleven. Het kan dus zijn dat er wanneer er een bloem groeit, niet genoeg energie is voor de groei van vallen of andere onderdelen van de vleesetende plant. Je ziet dit probleem voornamelijk bij de jongere planten, planten die nog niet volledig zijn gewend maar ook planten die zich niet in de juiste omstandigheden bevinden. We hebben daarom wat enkele overwegingen voor jou op een rijtje gezet:

Energieverbruik

Zoals ik net al aangaf kost het produceren van bloemen enorm veel energie vergen van de vleesetende plant. Deze energie wordt weggetrokken bij andere belangrijke processen, zoals het maken van vallen of druppels in het geval van een Drosera. Dit zal de plant uiteindelijk minder effectief maken in het vangen en verteren van de insecten. Zoals je begrijpt zal dit natuurlijk de algehele gezondheid van jouw vleesetende plant kunnen ondermijnen.

Oplossing:Probeer om de bloemstengel af te knippen zodra deze probeert te groeien. Helemaal als jouw plant nog jong is of zich in een stressvolle omgeving bevindt. Dit bespaart als het ware energie die de plant kan gebruiken voor de productie van vallen, maar ook zeker voor vangen.  Vergeet overigens ook niet dat de energie nodig is voor het onderhouden van het wortelstelsel van de plant.

Plantengrootte en Leeftijd

De leeftijd en grootte van de vleesetende plant spelen ook een ontzettend belangrijke rol, wanneer het gaat om de beslissing over het knippen of laten groeien van de bloem. Wanneer de plant volwassen is en zichzelf goed heeft gevestigd, weet je dat deze voldoende energie heeft voor een bloem. Ze zullen wel wat in moeten leveren op de energie, maar niet zoveel dat het eventueel schadelijk zou kunnen zijn. Jonge vleesetende planten daarin tegen hebben alle energie nodig die ze hebben om te kunnen groeien. Wanneer we kijken naar kleinere vleesetende planten of zwakke vleesetende planten zien we dat er eigenlijk absoluut geen ruimte is voor een bloem. Deze dient dan echt te worden verwijderd.

Oplossing: Zorg ervoor dat je bij jongere, kleinere of zwakkere planten de bloemenstelen weghaalt. Zo behoud je de energie voor de plant zelf. Heb je een oudere of grotere plant dan kun je de bloem absoluut laten groeien, helemaal wanneer je graag zaden wilt verzamelen of het gewoon super mooi vind dat er een bloem aanwezig is.

Zaden Verzamelen

Een van de meest mooie voordelen van het bloeien van een vleesetende plant is dat je de zaden kunt verzamelen. Dit is bijzonder interessant voor kwekers die graag hun collectie willen vergroten of zelfs de zaden willen ruilen met andere liefhebbers. Daarnaast kun je de zaden ook perfect zelf gebruiken om jouw eigen collectie te vergroten. Laat het alleen niet ten koste gaan van de vleesetende plant.

Oplossing: Wanneer je zaden wilt gaan verzamelen zorg je ervoor dat je plant sterk genoeg is voor de inspanning die komt kijken bij het bloeien en ook bij de zaadproductie. Geef het plantje ook de optimale groeiomstandigheden zoals bijvoorbeeld voldoende licht, water en voeding. Zo ondersteun je jouw vleesetende plant optimaal en houd je deze ook gelukkig.

Seizoensgebonden overwegingen

Houd er rekening mee dat vleesetende planten bloeien op specifieke momenten gedurende het jaar. Het is natuurlijk volledig afhankelijk van het klimaat. Voor de planten die in een kas opgroeien kunnen seizoensgebonden veranderingen in licht en temperatuur een aanzienlijke invloed hebben op de beslissing om bloemen wel of niet te laten groeien. Let overigens ook op jaargetijden zoals winter, waarin het bloeien van een bloem heel wat meer stress met zich mee kan brengen. De lente en of zomer zijn een aanzienlijk betere keuze omdat de omstandigheden hier een stuk beter zijn. De plant kan zo zijn groei beter verdragen.

Oplossing:Houd rekening met de jaargetijden en daarmee ook seizoensgebonden beslissingen wanneer het aankomt op het laten groeien of afknippen van jouw bloem. Tijdens het groeiseizoen in de lente en zomer zal je plant veel meer energie hebben om te kunnen bloeien. Blijf gedurende de winter de bloemen overigens verwijderen, gezien jouw plantje de energie hard nodig heeft.

Soorten verschillen

We weten dat niet alle vleesetende planten hetzelfde reageren op een bloei. Sommige vleesetende planten zoals de Venusvliegenvanger zullen akelig verzwakken door het bloeiproces. Andere soorten zoals de Nepenthes maar ook de Sarracenia kunnen de bloei veel beter verdragen. Maar ook deze soorten kunnen baat hebben bij het afknippen van de bloem. Dit bevorderd namelijk de productie van vallen.

Oplossing: Zorg ervoor dat je de specifieke behoeften en gewoonten van jouw plant goed kent alvorens je een bloei bevorderd. Wanneer je bijvoorbeeld een Venusvliegenval wilt kweken is het een grote aanrader, om de bloemen te verwijderen, dit vooral in de eerste jaren van de groei. Voor andere soorten kun je ervoor kiezen de plant te laten groeien, helemaal wanneer de plant gezond en sterk genoeg is.

Hoe kan ik de bloemen op een juiste manier verwijderen?

Wanneer je besloten hebt om de bloemen af te knippen, is het zeker belangrijk om dit op de juiste manier te doen. Zo voorkom je schade aan de plant. We hebben enkele stappen voor jou op een rij gezet:

  1. Gebruik altijd schoon gereedschap: Zorg er altijd voor dat jouw gereedschap schoon en scherp is, Dit zorgt namelijk voor een nette snede en verminderd de kans op een mogelijke infectie.
  2. Knip enkel aan de basis: Je wilt de bloem niet halverwege ergens aanpakken, snijd de steel echt zo dicht mogelijk bij de basis af. Maar doe het op een manier waarbij je de andere delen niet beschadigt.
  3. Verwijder dode bloemen: Wanneer er al een bloei heeft plaats gevonden bij jouw plant, zorg er dan voor dat je deze verwijderd. Dit zorgt ervoor dat alle energie bij de vallen blijft en je voorkomt zo ook schimmelvorming.
  4. Houd de plant goed in de gaten: Wanneer je de bloem hebt verwijderd let dan goed op jouw plantje. Houdt er toezicht op dat deze zich goed herstelt en zijn vallen blijven functioneren.

Conclusie

Wij van Vleesetendeplant.nl staan versteld van wat de natuur kan produceren. De prachtige bloemen die uit ware killers kunnen ontstaan. Hoewel deze wereld zo ongelofelijk mooi is, moeten we wel het volgende in acht nemen. Wil je dat jouw vleesetende plant zijn bloem groeit of knip je hem liever af? Het hangt echt af van verschillende factoren waar leeftijd, gezondheid, soort en ook doel onder vallen. Bloei kan namelijk een prachtige toevoeging zijn aan het uiterlijk van jouw vleesetende plant. Maar dit kan ook een neerwaarts effect hebben op de energie van jouw plant. Door de behoeften van je plant te begrijpen en rekening te houden met zijn specifieke omstandigheden, kun je een juiste beslissing nemen welke bijdraagt aan de lange termijn gezondheid van jouw vleesetende plant.

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Vereiste velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Vleesetendeplant.nl 4,9 / 5 - 299 Reviews @ Google My Business
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »