We weten dat vleesetende planten ongelofelijk fascinerende en ook exotische planten zijn, die natuurlijk niet alleen maar mooi zijn om naar te kijken, maar ons ook nog eens zegenen met een ongelofelijk nuttige functie, zo bestrijden ze insecten en maken ze jouw huis insectenvrij.
Wat doe je dan wanneer jouw vriendje er plots minder vrolijk uitziet? Een slappe steel heeft of zelfs bruine bladeren heeft? Zo kan het zijn dat een vleesetende plant zijn functie verliest om insecten te vangen. Natuurlijk kan dit behoorlijk frustrerend zijn, maar heb geen paniek. We gaan samen in deze blog eens dieper in op de mogelijke oorzaken en ook oplossingen voor zieke vleesetende planten. Wij zorgen ervoor dat jij aan het einde precies weet wat je moet doen om ervoor te zorgen dat jouw maatje weer in topconditie is.
Snap de behoeften van jouw plantje
Om te kunnen snappen wat er met jouw vleesetende maatje aan de hand is, wil je eerst kunnen begrijpen wat jouw planten nodig hebben om gezond te kunnen blijven. Bedenk je bijvoorbeeld dat vleesetende planten zoals de Venus vliegenvangers (Dionaea muscipula), bekerplanten (Nepenthes) en zonnedauw (Drosera) absoluut geen doorsnee kamerplanten zijn. Deze werken wel wat anders dan jouw gebruikelijke kamerplant. Dit komt doordat ze zich ontwikkelen in een voedingsarme bodem, deze planten halen hun voedsel enkel uit de insecten die ze vangen en absoluut niets uit de grond. Dit geeft ze een specifieke set behoeften die enorm afwijken van alle andere kamerplanten die jij in huis hebt. Door de behoeften van deze planten te kunnen snappen kun je alle problemen snel herkennen en ook oplossen.
Specifieke vereisten voor vleesetende planten
- Zuur water
Wij van Vleesetendeplant.nl weten als geen ander dat vleesetende planten van nature alleen water willen hebben dat vrij is van mineralen en ook andere verontreinigingen. Je wilt hier dus ook absoluut geen kraanwater gebruiken, vanwege de kalk en andere mineralen. Deze hopen zich alleen maar op en verbranden uiteindelijk de wortels. Je wilt dus voornamelijk gebruik maken van regenwater, omgekeerd osmose water of zelfs gedestilleerd water. Wat we weten is dat vleesetende planten normaliter in moerasachtige gebieden groeien, dit is een plek waar ook alleen maar regenwater tot hun beschikking is.
Wat kun je doen?
- Gebruik alleen maar regenwater: Dit is een ontzettend natuurlijk, gebruikelijke en ook veilige optie.
- Kies voor gedestilleerd water of osmosewater: Als je geen toegang hebt tot regenwater, zijn deze opties een perfect alternatief.
- Test je water: Een simpele TDS-meter (Total Dissolved Solids) kan helpen om de mineralenconcentratie in je water te meten. Voor vleesetende planten moet dit onder de 50 ppm liggen.
Zuurstofrijke grond
Waar normale kamerplanten het perfect doen op een gewone potgrond, hebben vleesetende planten een ander potgrond nodig. Normale kamerplanten halen hun voedingsstoffen uit de grond en vleesetende planten doen dit dus absoluut niet. Vleesetende planten leven namelijk op een voedingsarme bodem. Mocht je aan het zoeken zijn naar een goede aarde voor vleesetende planten, bekijk dan eens onze link. Deze is speciaal samengesteld voor vleesetende planten. Gewone potgrond heeft immers teveel meststoffen, mineralen en andere chemicaliën die de vleesetende plant kan beschadigen.
De juiste grondmix:
- Gebruik ons mengsel, dit gezien wij het perfect hebben samengesteld voor alle vleesetende planten. Zie de link hierboven.
- Vermijd toevoegingen zoals compost of bemeste aarde. Deze zijn vaak te voedzaam en verstoren het delicate evenwicht dat vleesetende planten nodig hebben.
Licht
Vleesetende planten zijn ongelofelijke zonaanbidders. Deze planten groeien meestal op in open gebieden waar veel zon aanwezig kan zijn. Denk bijvoorbeeld maar eens aan plekken hoog op een berg. Wanneer een plant onvoldoende licht krijgt zul je snel zien dat deze ziek en of zwak begint te worden. Dit is dan een teken om licht in te gaan zetten. Zorg er wel voor dat je in de zomer de hete middag zon vermijd en in de winter jouw planten binnen houdt. Gebruik in de winter eventueel een groeilamp. Vooral wanneer jouw plantje niet winterhard is en de kou buiten ook niet kan verdragen.
Hoeveel licht is genoeg?
- Direct zonlicht: Je wilt ervoor zorgen dat al jouw vleesetende planten minimaal 4-6 uur direct zonlicht per dag krijgen. Zet ze op een zonnige vensterbank of in een serre.
- Groeilampen: Als natuurlijk licht niet voldoende is, overweeg dan het gebruik van LED-groeilampen.
- Let op bij warm weer: Te veel direct zonlicht in combinatie met hoge temperaturen kan verbranding van de bladeren veroorzaken. Zorg voor voldoende ventilatie of verplaats de plant naar een plek met gefilterd licht.
Geen meststoffen
Je wilt absoluut geen meststoffen aan jouw vleesetende planten toevoegen of grond gebruiken waaraan de meststoffen al zijn toegevoegd. Vleesetende planten zijn uniek en breken hun gevangen insecten af voor voeding. Gebruik maken van meststoffen kan de wortels en ook de bladeren van planten beschadigen. Sterker nog het kan zelfs dodelijk zijn voor jouw groene vriendje.
Alternatieven voor voeding:
- Zorg ervoor dat jouw plantje zijn eigen insecten kan vangen: Dit is immers de meest natuurlijke en ook gezonde manier voor ze om voedingsstoffen binnen te krijgen.
- Als er weinig insecten zijn, kun je af en toe een kleine prooi (zoals een fruitvlieg of mier) aanbieden. Zorg ervoor dat het insect niet groter is dan een derde van de val.
Voldoende insecten
Wanneer het groeiseizoen van start gaat, dit in de lente/zomer heeft een vleesetende plant insecten nodig als voedingsbron. Je wilt ervoor zorgen dat de vleesetende planten ook insecten beschikbaar hebben. Dit is ontzettend belangrijk voor alle vleesetende planten.
Wat als er geen insecten beschikbaar zijn?
- Zet de plant buiten op een warme, maar niet te hete dag. Dit geeft de plant de kans om zijn eigen prooi te vangen.
- Gebruik gedroogde of ingevroren insecten: Deze zijn online verkrijgbaar en kunnen met een pincet worden aangeboden. Doe dit echt enkel wanneer er geen insecten beschikbaar zijn.
- Voer met mate: Overvoeren kan stress veroorzaken en leidt soms tot rotting.
Wat als deze vereisten niet worden nageleefd?
Wanneer je de vereiste voor vleesetende planten niet na kunt leven of misschien zelfs wilt leven, is het belangrijk om te weten dat jouw plant ziek kan worden. Dit kan zich vertonen in verschillende symptomen, zoals bijvoorbeeld:
- Slappe of verkleurde bladeren.
- Geen nieuwe groei of verdorde vallen.
- Gebrek aan kleverige druppels (bij zonnedauw).
- Droge of rottende bekers (bij Nepenthes).
Door systematisch te blijven controleren of je voldoet aan de basisbehoeften van je vleesetende plant, kun je de meeste problemen identificeren en oplossen. Bovendien helpt een gezond milieu niet alleen bij herstel, maar ook bij het voorkomen van toekomstige problemen.
De symptomen
We snappen als geen ander hoe ongelofelijk belangrijk het is om de symptomen van jouw zieke plant te kunnen herkennen. We gaan samen eens kijken naar enkele veelvoorkomende problemen en ook de oorzaken.
Bruine of zwarte bladeren
Dit zou zomaar kunnen wijzen op te veel zonlicht, teveel zonlicht of een ophoping van mineralen in de bodem door verkeerd water.
Wat te doen:
- Controleer of je water mineraalvrij is. Gewoon kraanwater is altijd ongeschikt. Gebruik alleen het regenwater, gedestilleerd water of omgekeerd osmose water.
- Verplaats de plant naar een plek met minder direct zonlicht, maar zorg wel voor voldoende helderheid.
- Verwijder de aangetaste bladeren enkel met een schone schaar om verspreiding van eventuele ziektes te voorkomen.
Slappe of verschrompelde bladeren
Dit is een probleem dat ontstaat door te weinig water, verkeerde luchtvochtigheid of zelfs een gebrek aan licht.
Wat te doen:
- Je wilt kijken naar de vochtigheid van de potgrond, ze moeten goed vochtig zijn en absoluut niet te drassig staan.
- Zet de plant in een omgeving met een hogere luchtvochtigheid, bijvoorbeeld in een terrarium.
- Geef de plant aanzienlijk meer licht, maar bouw dit langzaam op om verbranding te voorkomen. Vermijd daarnaast vooral de zomerse middagzon.
Schimmel of rot
Een schimmel komt meestal om de hoek kijken wanneer de omgeving te nat is of wanneer er een te slechte luchtcirculatie aanwezig is.
Wat te doen:
- Verwijder alle aangetaste delen van de plant, knip deze zo dicht mogelijk bij de basis af.
- Verminder de hoeveelheid water en zorg voor betere ventilatie.
Veelvoorkomende fouten en hoe je ze voorkomt
Ook als plantenliefhebber kunnen we fouten maken, zonder dat we het beseffen. Dit is absoluut niet erg en hoort gewoon bij het leerproces. Gelukkig kunnen we vele problemen gemakkelijk voorkomen, we moeten enkel weten waar we op moeten letten. We gaan hieronder de meest voorkomende fouten bespreken en ook hoe we ze kunnen vermijden.
Fout 1 - Kraanwater gebruiken
Doordat je kraanwater gebruikt, gebruik je eigenlijk een grote hoeveelheid aan mineralen, kalk, fluoride en ook zouten. Hoewel het gemakkelijk te geven is en ook gewoon zo beschikbaar is worden we nogal snel verleidt. De mineralen kunnen zich dan ophopen in de potgrond en de wortels als het ware verbranden tot aan het punt dat de plant sterft.
Oplossing:
- Regenwater: Dit is dé natuurlijke en veilige keuze. Zet een regenton of opvangbak buiten en gebruik het verzamelde regenwater om jouw planten water te geven.
- Gedestilleerd of osmosewater: Als regenwater niet beschikbaar is, zijn deze alternatieven prima om te gebruiken. Je kunt deze gemakkelijk kopen in de meeste tuincentra of online.
Fout 2 - Verkeerde potgrond
Veel mensen zijn gewend om hun planten gewoon over te potten in gewone potgrond, het is gemakkelijk te verkrijgen en ook veelvuldig aanwezig. Dit is echter funest voor vleesetende planten. Gewone potgrond kan namelijk meststoffen en ook mineralen bevatten die jouw plantje ongelofelijk veel schade kan toebrengen. Gebruik daarom ook alleen maar voedingsarme en ook zure potgrond. We hebben je al voorzien van een link die leidt naar een perfecte potgrond die jouw plantjes ongelofelijk gelukkig zal maken.
Oplossing:
- Speciale potgrond: neem een kijkje bij onze vleesetende planten aarde, welke perfect is voor vleesetende planten. Deze hebben we specifiek samengesteld en kun je gewoon verkrijgen in onze webshop.
- Zelf maken: Maak je eigen mengsel van veenmos (sphagnum) en perliet of zand in een verhouding van 2:1. Dit zorgt voor een luchtige structuur en voorkomt waterophoping.
- Controleer de pH-waarde: Vleesetende planten hebben een zure bodem nodig (pH tussen 3,5 en 5). Test jouw grond regelmatig om ervoor te zorgen dat deze binnen het juiste bereik blijft.
Fout 3: Onvoldoende licht
Veel van de vleesetende planten komen uit zonnige streken en dit is dan ook de reden dat ze veel licht nodig hebben. Een gebrek aan licht is één van de meest voorkomende oorzaken van een zwakke en zieke plant. Zonder voldoende licht kunnen ze niet genoeg energie opbouwen om insecten te vangen en te verteren.
Oplossing:
- Plaats de plant op een zonnige plek: Zet je plant op een vensterbank waar hij minimaal 4-6 uur direct zonlicht per dag krijgt. Let er wederom op dat het geen zomerse middagzon is.
- Gebruik een groeilamp: Als je in een donkere omgeving woont of weinig zonlicht hebt, kan een LED-groeilamp de perfecte oplossing zijn.
- Let op tekenen van lichtgebrek: Als je plant lange, slappe stelen ontwikkelt of stopt met het vormen van vallen, krijgt hij waarschijnlijk niet genoeg licht. Dit is dan ook jouw teken om de plant op een lichte spot te zetten.
Specifieke problemen per soort
Alle vleesetende planten hebben hun eigen voorkeuren en ook hun eigen gevoeligheden. We gaan hieronder kort de meest populaire soorten bespreken.
Venus vliegenvanger (Dionaea muscipula)
- Probleem: Val sluiten niet meer.
- Dit kan gebeuren door stress of te vaak activeren van de val door familieleden of misschien zelfs jezelf. Dit kost de plant immers ongelofelijk veel energie.
- Oplossing: Laat de vallen met rust en zorg dat de plant voldoende energie kan opbouwen.
Bekerplant (Nepenthes)
- Probleem: Bekers verdrogen.
- Dit kan komen doordat de luchtvochtigheid te laag is.
- Oplossing: Wanneer je jouw plantje niet van genoeg vocht kunt voorzien, raden we aan om gebruik te maken van een luchtbevochtiger.
- Probleem: Geen nieuwe bekers.
- Hier kan te weinig licht een grote veroorzaker zijn.
- Oplossing: Zet de plant op een veel lichtere plek.
Zonnedauw (Drosera)
- Probleem: Geen kleverige druppels.
- Dit wijst meestal op een gebrek aan licht.
- Oplossing: Geef meer licht met een groeilamp of plaats de plant op een zonnige plek.
- Probleem: Slijm verliest zijn kleverigheid.
- Dit kan door een te droge lucht of door uitputting.
- Oplossing: Verhoog de luchtvochtigheid en geef regenwater.
Conclusie
Wij van Vleesetendeplant.nl weten als geen ander hoe ongelofelijk belangrijk het is dat jouw vleesetende plant in top conditie is en hoe graag jij voor jouw vleesetende vriendje wilt zorgen. We hopen daarom dat onze tips jou enorm vooruit kunnen helpen en jij met deze tips de gelukkigste plantjes in huis hebt.