Terug

Is het schadelijk of niet om vleesetende planten lang in de doos te laten zitten?

Is het schadelijk of niet om vleesetende planten lang in de doos te laten zitten?

We weten hoe fascinerend vleesetende planten kunnen zijn. Deze unieke planten worden namelijk wereldwijd verwelkomt in de collecties van tuiniers, kenners, liefhebbers en kwekers. We weten overigens ook hoe belangrijk het is om een vleesetende plant in een gecontroleerde omgeving te houden. Toch moet een plant af en toe verplaatst worden of in ons geval zelfs verzonden.

Een van de vragen die wij veel krijgen is, is het schadelijk voor een vleesetende plant om lang in een doos te blijven? Dit komt natuurlijk ook omdat wij onze planten moeten verzenden. Dit is dan ook de reden dat wij van Vleesetendeplant.nl jouw vraag volledig begrijpen en hier dan ook diep induiken. Neem met ons een kijkje in deze blog waarin we hopelijk een antwoord kunnen geven op al jouw vragen omtrent versturen.

Wat gebeurt er met vleesetende planten tijdens verzending?

Natuurlijk doen wij er alles aan om de reis voor de plant zo aangenaam mogelijk te houden. Maar het is geen geheim dat er verschillende stressfactoren bij een verzending komen kijken. Ik bedoel verschillende temperaturen, soms eindigen dozen op zijn kop, zendingen worden kwijtgeraakt. Er kan echt alles gebeuren omtrent de verzending. Maar wat mist een plant dan eigenlijk? Laten we met de deur in huis vallen: Licht, beperkte luchtcirculatie, temperatuurvariaties maar ook zeker de kans op fysieke schade. Een groot deel van het effect van de factoren is afhankelijk aan hoe lang de plant in de doos blijft en hoe deze wordt ingepakt. Nou wil ik je vast geruststellen dat wij van Vleesetendeplant.nl onze uiterste best doen en jouw nieuwe plant met de uiterste zorg verpakken.

Welke belangrijke stressfactoren ondervind de plant in de doos?

We moeten goed begrijpen of het schadelijk is om een vleesetende plant lang in de doos te houden. Dit gaat gepaard met belangrijke stress factoren. Deze gaan we samen eens goed bekijken:

Lichtgebrek

We weten hoe belangrijk het is voor planten om zonlicht binnen te krijgen, dit te behoeven van fotosynthese en groei. Dit is voor vleesetende planten niet anders. Deze planten hebben ook wel degelijk licht nodig. Wanneer een vleesetende plant in een doos geplaatst wordt voor verzending of transport worden ze afgesloten van licht. Dit kan het fotosynthese proces aantasten en daarmee ook hun gezondheid verstoren.

  • Effecten: Een langdurig gebrek aan licht kan leiden tot verzwakking, bleke bladeren en een verminderde productie van druppels in het geval van een Drosera. Toch moet ik erbij zeggen dat we hier gelukkig vrij weinig klachten over ontvangen, dit is enkel in het geval dat een postbedrijf de zending kwijt raakt.
  • Duur:Toch kunnen we zeggen dat vleesetende planten een paar dagen zonder licht kunnen overleven. Dit maakt de zendingen voor ons dan ook absoluut mogelijk. Moeten de planten langer dan een week in een doos blijven, dan zul je vaak de bovenstaande veranderingen kunnen zien. Dit is namelijk een teken van stress.

Beperkte luchtcirculatie

Wanneer je de luchtcirculatie beperkt in een afgesloten doos kan het zijn dat er een ophoping van vocht plaats vind. Dit kan eventueel leiden tot schimmelvorming en zelfs rot.

  • Effecten: Een gebrek aan luchtcirculatie kan de meeste schade aanrichten bij een vleesetende plant die gevoelig is voor overmatig vocht. Het gaat hier dan voornamelijk over de Venusvliegenvanger, maar het kan ook gebeuren bij bepaalde soorten Nepenthes. Deze vochtige omgeving kan schimmelinfecties en rot met zich meebrengen aan wortels en bladeren.
  • Duur:Dit kan in de meeste gevallen pas plaats vinden binnen enkele dagen. Wij zorgen er daarom voor dat jouw vleesetende plant zo snel mogelijk bezorgd wordt. Zo ben jij er zeker van dat jouw plantje met de best mogelijke condities bij jou aankomt.

Temperatuurvariaties

Wanneer jouw vleesetende plant wordt verpakt, door ons of door jezelf voor transport kunnen ze worden blootgesteld aan temperatuurschommelingen. Vooral wanneer je een doos verzend over lange afstanden en dus ook over verschillende klimaatzones.

  • Effecten: Extreme vormen van hitte of kou kunnen in de regel leiden tot bladverbranding, bevriezing of uitdroging van de plant. Vooral de tropische soorten zijn vatbaarder voor kou, terwijl een Sarracenia weer goed tegen temperatuurschommelingen kan.
  • Duur: Temperatuurschommelingen kunnen natuurlijk al na een paar uur tot schade leiden. Dit is overigens ook afhankelijk ga je het na het buitenland sturen of blijf je binnenlands. Hoewel er binnenlands ook wel temperatuurverschillen aanwezig zijn is dit natuurlijk aanzienlijk minder dan wanneer je iets naar Oostenrijk stuurt. Het komt allemaal neer op soorten en omstandigheden.

Fysieke Schade

We weten als geen ander hoe dozen vaak geschud kunnen worden, planten op de kop worden neergezet. Dit alles kan schade brengen aan de delicate structuren van de vleesetende plant. Denk hierbij aan vallen.

  • Effecten: Denk aan gebroken bladeren, beschadigde vallen en gekneusde stelen. Dit zijn veelvoorkomende problemen die kunnen optreden als de plant niet goed is verpakt of als de doos grof wordt behandeld.
  • Duur: Fysieke schade kan onmiddellijk optreden, dit gebeurt in de regel voornamelijk tijdens transport.

Hoe Lang is Te Lang?

Nu we het eens over de stressfactoren en de mogelijke gevolgen gehad hebben, gaan we eens kijken naar de belangrijkste vraag. Hoe lang kan een vleesetende plant nou eigenlijk in een doos blijven? Het is natuurlijk zo dat de exacte tijd kan variëren afhankelijk van de soort en de omstandigheden. We hebben het dus eens voor je opgezocht en kwamen tot de volgende richtlijnen:

  • Minder dan 48 uur: Dit is de best mogelijke optie, in deze tijdsperiode kan de vleesetende plant gemakkelijk en ook zonder problemen overleven. Dit is natuurlijk mits ze goed zijn verpakt, en de omgevingsomstandigheden ook vrij stabiel zijn.
  • 3 tot 7 dagen: Dit is een belangrijke en ook kritieke periode, hier kunnen namelijk tekenen van stress gaan ontstaan. Denk hierbij eens aan een verzwakte groei of lichte verkleuring.
  • Meer dan 7 dagen: Wanneer deze periode van 7 dagen verstrijkt neemt de kans op een blijvende schade aanzienlijk toe. De plant kan namelijk last krijgen van een ernstig lichtgebrek, schimmelinfectie of temperatuurschade. Dit gebeurt voornamelijk wanneer de doos in ongunstige omstandigheden wordt opgeslagen.

Tips voor het veilig verzenden van vleesetende planten

Wij willen er voor zorgen dat vleesetende planten veilig op hun bestemming aankomen dan is het belangrijk om goede voorverzorgingsmaatregelen te nemen. We hebben daarom wat tips voor op een rijtje gezet:

Kies het juiste moment

We proberen de vleesetende planten te verzenden op een moment waarop de kansen van extreme temperaturen zeer klein is, maar ook buiten de warme en koude periodes. Wil je in de winter verzenden, denk dan eens aan een heatpack. Je wil je planten ook het liefst verzenden aan het begin van de week. Op deze manier komen ze niet in het weekend vast te zitten in een magazijn.

Gebruik een stevige doos

Zorg ervoor dat je enkel stevige dozen gebruikt, die in grootte groot genoeg is voor een vleesetende plant. Vul de doos daarnaast op met vulpapier, schuim of bubbelplastic. Dit bevorderd de overlevingskansen van jouw vleesetende plant aanzienlijk.

Verpak de plant zorgvuldig

Wikkel de plant indien je deze zonder kweekpotje verzend in een vochtige (niet doorweekt) mos of papier. Zo voorkom je uitdroging. Zorg ervoor dat de vallen en bladeren goed beschermd zijn tegen breuk, hier kun je papier voor gebruiken maar ook bubbelplastic. Zorg er overigens voor dat je wat ruimte in de doos houdt voor luchtcirculatie, maar niet teveel zodat de plant niet kan bewegen.

Geef de doos een duidelijk label

Zorg ervoor dat je jouw doos duidelijk markeert, wij doen dat doormiddel van een duidelijke vermelding “deze kant boven” of levende plant. Zo kunnen vervoerders een schatting maken en hopelijk voorzichtiger met de plant omgaan.

Kies een snelle verzendmethode

We willen niets liever dan dat de vleesetende planten op tijd aankomen en ook in de beste staat. Daarom kiezen we enkel voor de snelste verzendmethoden. Zo kunnen we ervoor zorgen dat de plant zo min mogelijk tijd doorbrengt in de doos. Dit voorkomt lichtgebrek, temperatuurschommelingen en beperkte luchtcirculatie.

Wat moet ik doen bij aankomst van de plant

Zodra jouw vleesetende plant binnen is gekomen, wil je graag snel handelen. We hebben daarom weer wat stappen voor jou op een rijtje gezet:

  1. Uitpakken: Haal de plant met de uiterste voorzichtigheid uit de doos en verwijder al het verpakkingsmateriaal. Bekijk de plant goed voor het geval er enige stress is geweest.
  2. Rehydratatie: Mocht de plant er uitgedroogd uitzien, geef deze dan direct water. Gebruik hiervoor enkel regenwater, gedestilleerd water of omgekeerd osmose water. Zet de plant daarnaast niet meteen in fel licht, maar geef de plant de tijd om te herstellen in een schaduwrijke en ook vochtige omgeving.
  3. Herstellen in de luchtvochtigheid: Zet de plant in een ruimte met een hoge luchtvochtigheid. Dit zal hem helpen herstellen van eventuele stress veroorzaakt door transport.

Conclusie

Wij van Vleesetendeplant.nl snappen als geen ander hoe belangrijk een veilige verzending is, niet alleen voor onze plantjes maar ook voor onze klanten. We willen namelijk dat het plantje gezond en wel aankomt. We doen er daarom alles aan om het plantje zo goed mogelijk te verpakken en zorgen er met een snelle verzending voor dat ze zo kort mogelijk in een doos hoeven te blijven. Dit voorkomt stress en hopelijk ook schade, al hebben wij natuurlijk geen grip op onze verzendingsmaatschappij. We nemen graag de juiste voorzorgsmaatregelen om er zeker van te zijn dat alles omtrent de verzending en het transport goed zal verlopen. Na aankomst is snelle en zorgvuldige nazorg essentieel om de plant te helpen herstellen en weer te laten gedijen in zijn nieuwe omgeving.

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Vereiste velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Vleesetendeplant.nl 4,9 / 5 - 299 Reviews @ Google My Business
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »