Terug

Een vleesetende plant als kerstcadeau

Een vleesetende plant als kerstcadeau

Wie kent het jaarlijkse dilemma niet, de kerstcadeaus, altijd weer een vraag wat je nou eigenlijk moet geven. Vleesetendeplant.nl snapt dit dilemma helemaal en helpt je dolgraag op weg om ervoor te zorgen dat jij het meest unieke cadeau van het seizoen kunt geven.

Wie wil er immers niet pronken met iets unieks, functioneels en laten we eerlijk zijn een cadeau dat degene aan wie je het wilt geven zeker nog niet heeft. Zet jezelf dit jaar en de komende jaren dus af van de traditionele cadeaus zoals sokken en dergelijke en stap over op iets stoers zoals de vleesetende plant. Vergeet niet jouw ontvanger te vertellen dat met de juiste zorg de plant een vriend is voor een lange tijd. De plant zal het huis namelijk beschermen tegen al die lastige insecten in de lente, zomer en herfst.

Inhoudsopgave

  1. Wat zijn vleesetende planten?
  2. Waarom zijn vleesetende planten geweldige kerstcadeaus?
  3. Hoe presenteer je een vleesetende plant als kerstcadeau?
  4. Voor wie is dit cadeau perfect?
  5. Tips voor een succesvolle verzorging.
  6. Het perfecte moment om te geven.
  7. Conclusie.

Wat zijn vleesetende planten?

Ben je nog geheel onbekend met vleesetende planten? Laat ons jou dan voorzien van een korte spoedcursus. Vleesetende planten zijn ongelofelijk fascinerende planten welke zich op een dusdanige manier hebben geëvolueerd dat ze geen voeding meer uit de bodem halen, maar met speciaal gevormde vallen hun zinnen hebben gezet op insecten. Hun dieet bestaat voornamelijk uit vliegen en muggen, maar er zijn ook genoeg andere kleine insecten die op hun menu voorkomen. Misschien ben je wel bekend met een paar vleesetende planten, we hebben namelijk een paar bekende voor je:

Al deze vleesetende planten hebben geheel hun eigen mechanismen om hun prooi te kunnen vangen. Zo heeft de Venusvliegenval een klappende val, de Zonnedauw heeft kleverige tentakels en de Bekerplant heeft natuurlijk diepe bekers waarin insecten verdrinken. Klinkt het zo een beetje als een horrorfilm? We hopen het niet want deze planten zijn echt de meest fijne maatjes, die je helpen om jouw huis insectenvrij te houden.

Waarom zijn vleesetende planten geweldige kerstcadeaus?

Vleesetende planten zijn niet alleen perfect om te kopen voor jouw eigen interieur maar ook een perfect cadeau, hoe zit dit precies? Laten we daar samen eens naar gaan kijken:

Origineel en verrassend

Laten we meteen met de deur in huis vallen, niemand zal het ooit verwachten een insecten verslindend kerstcadeau te krijgen. Het is een cadeau dat zelfs zo speciaal is dat vele het er nog jaren over zullen hebben. Stel je maar eens het gezicht van jouw neefje of nichtje voor wanneer jij aankomt met een super stoere vleesetende plant. We weten zeker dat ze volledig opfleuren van alleen al het idee.

Decoratief en functioneel

Naast dat vleesetende planten een uiterst uniek uiterlijk hebben zijn het ook nog eens geschoolde muggenvangers. Dit houdt in dat jij niets chemisch meer in huis hoeft te zetten, of vallen neer hoeft te zetten waar jij jezelf aan kunt schokken. De vleesetende plant lost het probleem op voor je. Wie wil dat nou niet, een insectenvrij huis.

Eenvoudig te verzorgen

Het is zo dat veel vleesetende planten met een handleiding komen en er zijn ook vleesetende planten die ontzettend lastig te houden zijn zonder enige ervaring. Toch zijn er vleesetende planten die niet al te veeleisend zijn. Zorg er in de regel voor dat ze veel licht tot hun beschikking hebben en dat je ze enkel regenwater geeft. Geef ze absoluut geen kraanwater. Daarnaast hebben jouw vleesetende planten enkel wat liefde nodig en ze helpen jou in de strijd tegen die vreselijke insecten.

Ecologisch verantwoord

Vergeet niet dat we momenteel in een eco vriendelijke wereld leven, dit houdt in dat we alles groen, gezond, goed en duurzaam willen hebben. Hier komt voor wat betreft de insectenbestrijding de vleesetende plant dan ook om de hoek kijken. Ze kunnen gemakkelijk insectenpopulaties bedwingen zonder dat er chemicaliën bij moeten komen kijken. Daarnaast zijn ze vaak ook zelf gekweekt zonder enige schadelijke chemicaliën.

Hoe presenteer je een vleesetende plant als kerstcadeau?

Hoewel we zo dieper ingaan op de details is het belangrijk dat het plantje bij het geven niet op slot zit, dus niet in een doos zit zonder ook maar enige lucht of licht. Zorg ervoor dat je het plantje creatief en ook respectvol naar het plantje geeft. Laten we nu eens kijken naar wat creatieve ideeën:

  • In een kerstpot: Zet het vleesetende plantje in een feestelijke pot met bijvoorbeeld een kerstdesign. Je kunt het potje versieren met glitters, sneeuwvlokjes en ook een schattige kerstman of rendiertjes.
  • Met een mini-kerstboomversiering: Je kunt er voor kiezen om kleine kerstballen of lichtjes in de pot te hangen, maar je wilt voorkomen dat deze versieringen de plant raken. Dit vanwege kans op beschadiging en het feit dat een Venusvliegenvanger op de kerstbal loopt te kauwen.
  • Met een verzorgingsset: Je kunt ook gemakkelijk een klein flesje gedestilleerd water met een leuke handleiding van Vleesetendeplant.nl toevoegen over hoe je de plant verzorgt. Maak het geheel dan af met een prachtige strik.

Voor wie is dit cadeau perfect?

Je wilt natuurlijk dolgraag jouw vleesetende plant aan iemand cadeau geven, maar buiten het vangen van insecten is het handig om jezelf af te vragen wie er het meeste baat bij heeft en of de persoon er zelfs nog iets van kan leren.

  1. Kinderen: Wil je kinderen bij de natuur betrekken en een voorzichtige vorm van verzorging meegeven? Dan is een vleesetende plant de perfecte optie. Zie het bijvoorbeeld als een huisdier, maar zonder de kosten en onderhoud.
  2. Plantenliefhebbers: Heb je iemand die een jungle in huis aan het creëren is? Dan is een vleesetende plant bij uitstek de beste toevoeging aan hun collectie en dus ook het perfecte cadeau.
  3. Collega’s: Ben je op zoek naar een origineel secret santa cadeau voor jouw collega? Kom dan maar eens aanzetten met zo’n stoere killer en laat deze hem helpen om zijn of haar huis insectenvrij te houden.

Tips voor een succesvolle verzorging

Wil je jouw vleesetende plantje in top conditie houden en wil je ook voorkomen dat het plantje ongelukkig is zodra het nieuwe jaar aanbreekt? Dan hebben wij de perfecte verzorging voor jou klaar staan om je te helpen en je van goed advies te voorzien. Met onze verzorgingstips kun je nog echt jaren van deze prachtige plantjes genieten. Laten we samen eens naar de tips gaan kijken:

Geef regenwater of gedemineraliseerd water

Je hoort het ons op onze website ongelofelijk vaak zeggen, maar we vallen weer even met de deur in huis. Vleesetende planten zijn het beste gebaat bij regenwater, gedemineraliseerd water of omgekeerd osmose water. De reden dat we hier zo op hameren is omdat vleesetende planten enorm gevoelig zijn voor alles dat te maken heeft met mineralen in water. Doordat je gebruik maakt van de drie bovenstaande voorkom je dat de wortels van jouw vleesetende plantje beschadigen of een plek waar mineralen kunnen ophopen. Dit kan immers leiden tot verbranding en uiteindelijk ook de dood van jouw plantje. Blijf dus echt ver weg van kraanwater en richt je enkel op de andere opties.

Tip: Heb je geen regenwater beschikbaar? Maak je geen zorgen, je kunt namelijk al snel aan gedestilleerd water komen via een drogist of zelfs een autoshop. Zet daarnaast een opvangbak buiten op regenachtige dagen zodat je gemakkelijk een voorraadje aan kunt leggen.

Zet hem op een zonnige plek

Licht is ongelofelijk belangrijk voor jouw en eigenlijk alle planten, focus je er bij vleesetende planten wel op dat wanneer ze direct zonlicht binnenkrijgen, je hiervoor wel echt het liefst ochtendzon gebruikt. Ze hebben immers 4 tot 6 uur direct zonlicht per dag nodig voor een perfecte groei. Mocht je niet zomaar direct zonlicht tot je beschikking hebben, gebruik dan eens een LED groeilamp. Deze zijn speciaal gemaakt om planten te voorzien van het juiste licht. Dit is perfect voor winters. Zorg er wel voor dat je in de zomer echt alleen gaat voor de ochtendzon en ze zoveel mogelijk weghoudt van de middagzon. De reden hiervoor is dat de bladeren van de plant kunnen verbranden in de middagzon op een hete zomerdag.

Pro tip: Gebruik een lamp met een timer en stel deze in op 12-14 uur per dag. Zo blijft de plant in zijn natuurlijke ritme.

Let op: Als je plant in een glazen terrarium staat, zorg ervoor dat het niet te warm wordt door direct zonlicht. Te veel hitte kan jouw plant letterlijk doen "koken."

Geen bemesting nodig

Waar dat normale planten vaak gebruik willen en in sommige gevallen ook moeten maken van kunstmest hoeven vleesetende planten dit absoluut niet. Sterker nog het zal ze meer schaden dan dat het ze goed doet. De vleesetende plant haalt al zijn voeding immers uit insecten en is niet gewend om via de bodem te moeten werken. Kunstmest zou bijvoorbeeld de wortels doen verbranden en daarmee ook de plant kunnen doden.

Wat is dan wel goed? Kan jouw plant geen insecten vangen, bijvoorbeeld in de winter? Geef jouw plant dan eventueel een klein insect te eten. Dit kan zijn een fruitvlieg of bijvoorbeeld een mier. Werk niet met grote prooien gezien het kan zijn dat de plant deze niet volledig kan verteren, dit zal resulteren in een rottingsproces.

Kijk, maar raak niet aan

Er is niets zo leuk als zien hoe een Venusvliegenvanger dichtslaat. Het is immers het coolste trucje van de natuur hoor ik je zeggen. Laten we zeggen dat dit het plantje ongelofelijk veel energie kost om dicht te gaan, vangt het plantje geen insect? Dan verspilt het alleen maar energie. Wanneer je dit ook nog eens te vaak doet zal de val zelfs afsterven.

Hoe werkt dit? De vallen hebben kleine haartjes die reageren op beweging. Geloof het of niet maar de Venusvliegenvanger kan tellen dankzij deze haartjes, worden deze tweemaal binnen twintig seconden aangeraakt? Dan klapt de val dicht. Wordt het haartje maar één keer aangeraakt en twintig seconden verstrijken? Dan reset het plantje zich als het ware. Door dit mechanisme wordt bijvoorbeeld voorkomen dat het plantje energie verspilt aan bijvoorbeeld vallende regendruppels.

Speelregel: Behandel de vallen met respect. Zie ze als een bordje "Niet aanraken" in een museum.

Gebruik het juiste substraat

Vleesetende planten hebben een hele speciale bodem nodig, deze bodem dient arm te zijn aan voeding en goed water vast te kunnen houden. Daarnaast moet er ook een bepaalde zuurtegraad in de grond zitten. Gebruik dus absoluut nooit potgrond. Deze bevat voedingsstoffen die schadelijk kunnen zijn. Gebruik in plaats daarvan vleesetende planten aarde van Vleesetendeplant.nl. Deze is speciaal gemaakt voor onze groene vriendjes.

Bied een winterslaap aan

Bedenk je eens dat vleesetende planten ook gebruik maken van een winterslaap, nee het is niet zoals de dieren dit hebben. Vleesetende planten gebruiken een rustperiode in de winter om hun energie te kunnen sparen voor hun groeiseizoen. Tijdens deze periode kunnen ze er dood uitzien en groeien ze echt nauwelijks, dit is echt belangrijk voor hun overleving. Denk dus niet uit het niets dat jouw plantje overleden is.

Hoe zorg je voor een goede winterslaap?

  • Je wilt de plant op een koelere plek zetten, denk aan een onverwarmde kamer of een koele vensterbank.
  • Verminder de hoeveelheid water, maar laat de grond niet volledig uitdrogen.
  • Maak je geen zorgen als sommige bladeren bruin worden. De nieuwe groei verschijnt in het voorjaar.

Vermijd tocht en plotselinge temperatuurwisselingen

Vleesetende planten hebben echt een stabiele omgeving nodig. Dit houdt in dat tocht en ook plotselinge temperatuurschommelingen stress kunnen veroorzaken. Dit beïnvloedt de groei. Daarom wil je jouw plantje nooit naast een deur of open raam zetten.  

Wees geduldig

Vergeet niet dat vleesetende planten nou eenmaal langzaam groeien, vergeet ook niet dat dit gewoon zo hoort. Zo kan het maanden duren voordat je nieuwe vallen of bladeren zult zien verschijnen. Geef de plantjes de tijd om zich aan te passen aan hun omgeving en ben super trots wanneer ze een nieuwe val aanmaken.

Het perfecte moment om te geven

Je wilt jouw plantje geven tijdens het kerstdiner voor de maximale impact, maak zelfs een grapje over hoe het de ontvanger zijn bord zal leegeten. Je kunt een gespreksonderwerp creëren en vertellen over de oorsprong of een grappige anekdote toevoegen, je zegt dan, wist je dat vleesetende planten zelfs kleine kikkers kunnen vangen? Gelukkig heeft dit plantje al genog aan een mug of fruitvlieg.

Conclusie

Wij van Vleesetendeplant.nl weten dat een vleesetende plant zoveel meer is als alleen een cadeau, het is een ervaring en ook een gespreksonderwerp. Daarnaast is het ook een perfecte insectenvanger en een fantastische introductie tot de prachtige wereld van de natuur.

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Vereiste velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Vleesetendeplant.nl 4,9 / 5 - 299 Reviews @ Google My Business
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »