We weten inmiddels dat vleesetende planten, welke ook wel bekend staan als carnivore planten een unieke aanpassing hebben ontwikkeld om te kunnen overleven in een voedselarme omgeving.
Vleesetende planten zijn namelijk in staat om insecten te kunnen vangen en deze te verteren Dit geeft ze belangrijke voedingstoffen om te kunnen overleven en groeien. Deze prachtige planten zijn verspreid over de hele wereld en komen in ongelofelijk veel soorten, groottes en vangmethoden. In onze blog gaan we eens wat dieper in op de verschillende soorten en dan voornamelijk de bekendere en zeker interessante vleesetende plantensoorten.
De Venusvliegenvanger (Dionaea Muscipula)
Misschien wel de meest bekende vleesetende plant op onze aarde is de Venusvliegenvanger. Deze plant is afkomstig uit de subtropische moerassen van de Verenigde Staten. Ze worden voornamelijk gevonden in North en South Carolina. Je kunt de Venusvliegenval herkennen aan hun unieke en iconische vallen. Dit zijn namelijk twee bladhelften (lobben) met aan de rand van deze lobben een vorm van tanden. De lobben sluiten zich wanneer een insect onbewust of bewust twee maal de binnenste en gevoelige haartjes aanraakt binnen 20 seconden. Wanneer de val zich sluit en het insect vast zit wordt deze verteerd middels enzymen.
De bekerplant (Nepenthes)
Bekerplanten, zijn toegewezen aan het Nepenthes geslacht. Deze planten zul je terug vinden in tropische regio’s zoals bijvoorbeeld: Zuidoost-Azië, Australië en Madagascar. Deze planten staan bekend om hun grote bekerachtige vallen waarin insecten kunnen vallen en verteerd worden. Het schijnt zelfs zo te zijn dat de bekerplant in staat is om en dit is natuurlijk niet gebruikelijk maar ook amfibieën en hele kleine zoogdieren te kunnen vangen en verteren. De binnenkant van de bekers is bedekt met een ontzettend glibberige substantie die er voor zorgt dat insecten niet kunnen ontsnappen. Je zult bij een bekerplant ook altijd een blad boven de bekers vinden. Deze dient ervoor om regenwater uit de bekers te houden. Eigenlijk vrij ingenieus als je erover nadenkt. Water zou namelijk het verteringssappen kunnen verdunnen en het proces voor de plant moeilijker maken.
Zonnedauw (Drosera)
Zonnedauwsoorten kun je over de hele wereld terugvinden. Het is misschien ook wel leuk om te weten dat een aantal Drosera soorten terug te vinden zijn in Nederland. Het is dan ook ontzettend belangrijk om te weten dat dit beschermde soorten zijn. Je kunt een Drosera heel gemakkelijk herkennen aan de kleverige, dauwachtige en tentakelachtige bladeren. Deze druppels glinsteren in het zonlicht en geven een bepaalde zoete geur af, hier lokken ze de insecten mee. Zodra een insect landt op één van de tentakels en vast komt te zitten in de kleverige druppels sluit de tentakel zich en daarbij ook in de buurt zittende tentakels om de prooi heen en start het verteringsproces.
Blaasjeskruid (Utricularia)
Blaasjeskruid is een vleesetende plantensoort die je eigenlijk altijd onder water zult terugvinden. Deze vleesetende plantensoort is terug te vinden in zoet water over de gehele wereld. Blaasjeskruid is uniek dankzij zijn vallen. De plant heeft namelijk kleine blaasjes welke in het water fungeren als vacuüm valstrikken. Wanneer een klein organisme het mechanisme van het blaasje activeert, opent het blaasje ontzettend snel en zuigt het water en de prooi naar binnen. Daarna wordt het afgesloten en wordt de prooi verteerd.
De cobralelie (Darlingtonia Californica)
De cobralelie, ook bekend als Darlingtonia California afkomstig van de Sarracenia familie, is een andere soort plant welke bekend is als de trompetbekerplant. Deze plant is inheems in Noord-Californië en Oregon. De cobralelie heeft een ontzettend unieke vorm en lijkt als je goed kijkt op een cobra, hier heeft deze plant dan ook de naam aan te danken. Deze plant lokt en verteert zijn prooien op dezelfde manier als dat de andere bekerplanten zoals de Nepenthes en Sarracenia doen.
Conclusie
Wij van Vleesetendeplant.nl zijn gefascineerd door de ongelofelijk veel verschillende soorten vleesetende planten. We genieten van het feit dat zij een uiterst unieke methode hebben ontwikkeld om te kunnen leven in een omgeving waar andere planten het heel moeilijk zouden hebben of het totaal niet aan zouden kunnen. Hun variatie aan vallen en mogelijkheden om insecten te lokken maakt deze plant tot een verzamelaarsobject voor de avontuurlijke tuinier / plantenliefhebber. Daarnaast is een vleesetende plant een enorme tuinverrijking en een waar genot om naar te kijken.