Vleesetende planten, unieke planten die hun statement hebben gemaakt met hun prachtige en unieke vallen. De vleesetende plant wordt ook vaker het juweeltje van de plantenwereld genoemd.
Vleesetende planten, unieke planten die hun statement hebben gemaakt met hun prachtige en unieke vallen. De vleesetende plant wordt ook vaker het juweeltje van de plantenwereld genoemd.
Ze hebben namelijk hun plek in het hart van de plantenliefhebber gewonnen dankzij hun unieke vermogen om insecten te vangen en te verteren, maar dit is niet de enige reden. Ze hebben dit ook te danken aan hun exotische verschijningen. Onze blog zal je voorzien van alle essentiële informatie over de ideale temperatuur en leefomstandigheden die nodig zijn om je vleesetende planten te laten floreren.
Wat is een vleesetende plant?
Vleesetende planten hebben zich ontwikkeld om te kunnen overleven in omgevingen waar de bodem arm is aan voedingsstoffen. Deze grond mist misschien wel het meest belangrijke element voor de meeste planten, namelijk stikstof. Omdat deze planten geen voeding uit de grond kunnen halen hebben ze zich ontwikkeld om insecten te vangen en verteren. We weten dat er in de vleesetende planten wereld talloze soorten zijn, maar ik denk dat je de meest iconische vleesetende planten soorten wel kent, zoals de: bekende Venus vliegenval, diverse soorten zonnedauw, bekerplanten.
Elke soort in de gigantische vleesetende plantenfamilie heeft zijn eigen unieke mechanisme om prooien te vangen en elk van deze soorten stellen specifieke eisen aan hun verzorging en leefomstandigheden. Hier gaan we dieper in op wat deze planten nodig hebben om gezond en actief te blijven.
Ideale temperatuur voor vleesetende planten
De temperatuurbehoefte van vleesetende planten kan sterk variëren afhankelijk van de soort en de natuurlijke habitat waarin deze soort zich bevindt. Voor het grote gedeelte van de vleesetende planten geldt een algemene regel en dat is dat de meeste van deze planten de voorkeur geven aan een gematigd klimaat, met temperatuur die varieert tussen de 21 en 29 graden Celsius overdag. In de nacht is het gunstiger om de temperatuur licht te laten dalen tot ongeveer een temperatuur variatie tussen de 10 en 21 graden Celsius. Dit is natuurlijk weer helemaal afhankelijk per soort.
Specifieke temperatuur eisen
We gaan eens de specifieke temperatuur eisen van 3 bekendere vleesetende plantensoorten bekijken:
- Venus vliegenval: heeft een temperatuur nodig van 20-30 graden Celsius overdag en koeler in de nacht. In het geval van de Venus vliegenvangers van Vleesetendeplant.nl mogen deze in de zomer en winter buiten verblijven. Dit komt omdat onze Venus vliegenvangers winterhard
- Zonnedauw: De Zonnedauw heeft een makkelijkere temperatuur eis in vergelijking met vele andere soorten vleesetende planten. In de zomer gedijen deze planten bij een temperatuur van 23 tot 27 graden Celsius. Wanneer deze planten dan weer de nacht in gaan zijn ze over het algemeen gelukkiger tussen de 12 en 15 graden Celsius. Het is daarbij ook weer allemaal volledig afhankelijk of dat je een tropische Zonnedauw hebt of een meer gematigde Zonnedauw.
- Bekerplanten: Tropische bekerplanten zoals onze Nepenthes gedijen bij temperaturen tussen 24 en 29 graden Celsius. Dit zijn dan ook wel de tropische soorten
Luchtvochtigheid en watervereisten
Hoewel dat vleesetende planten veel waarde hechten aan temperatuur, is de luchtvochtigheid eigenlijk net zo belangrijk voor het welzijn van de vleesetende planten. Vele soorten gedijen het beste bij een hoge luchtvochtigheid van 60% tot 80%. Dit kan een uitdaging zijn wanneer je jouw vleesetende planten graag binnen wilt houden. Gelukkig zijn hier oplossingen voor zoals bijvoorbeeld een luchtbevochtiger.
Watergebruik
Wanneer je jouw vleesetende planten van water wilt voorzien is het ontzettend belangrijk dat je gebruik maakt van regenwater, gedestilleerd water of omgekeerd osmose water. Dit zorgt ervoor dat je jouw planten in topconditie houdt. Het probleem met kraanwater zit hem in de mineralen en chemicaliën zoals bijvoorbeeld chloor en fluoride welke je vaker terug vindt in leidingwater. Deze kunnen zich ophopen bij de wortels en jouw plantjes flink wat schade toedienen. Maar hoeveel water moet je jouw planten eigenlijk geven? Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft en niet doorweekt raakt. Zorg er daarnaast voor dat jouw vleesetende planten voorzien zijn van potten met een goede drainage. Zo voorkom je namelijk wortelrot.
De bodem
Vleesetende planten vereisen een specifieke grond om in te groeien. Zo hebben wij van Vleesetendeplant.nl een vleesetende planten aarde ontwikkeld die perfect aansluit bij elke vleesetende planten soort. Deze bodem is namelijk voedingsarm en hiermee voorkom je dat de wortels van jouw vleesetende plant beschadigd kunnen raken.
Licht
Licht is een ontzettend belangrijk onderdeel voor de groei van vleesetende planten. De meeste soorten hebben een voorkeur voor helder en indirect zonlicht. Een plek bij een raam dat op het oosten of westen is gericht, is ideaal. Mocht je nou wonen in een minder zonnig klimaat of vele donkere wintermaanden hebben, geen probleem. Hiervoor kun je weer kunstlicht, oftewel een groeilamp gebruiken.
Voeding en onderhoud
We weten inmiddels dat vleesetende planten zichzelf onderhouden en voeden met insecten. Hierdoor hebben vleesetende planten ook geen extra voeding nodig om te overleven. Het overvoeren van vleesetende planten zou ze meer schade kunnen toebrengen dan dat ze goed zouden kunnen doen. Laat de natuur lekker zijn gang gaan.
Conclusie
Wij van Vleesetendeplant.nl snappen dat het kweken van jouw eigen vleesetende planten een fascinerende hobby kan zijn, welke jou een dieper inzicht geeft in de complexe en wonderschone natuur. Nu je hun specifieke eisen begrijpt en deze ook toepast kun jij genieten van de groei en bloei van deze fascinerende planten.