We weten dat vleesetende planten fascinerende planten zijn die zich op spectaculaire wijze hebben aangepast aan extreme omstandigheden. Zo groeien ze namelijk perfect op een voedingsarme bodem.
Om deze planten thuis te kunnen houden is het cruciaal dat je de juiste potgrond gebruikt. Hierbij worden vaker substraten aanbevolen zoals perliet en turf. Deze bieden wij van Vleesetendeplant.nl natuurlijk ook aan. Je wilt er namelijk voor zorgen dat de grond niet alleen voedingsarm maar ook nog eens goed doorlatend is. Dat is waar deze componenten tot zijn recht komen. In onze blog gaan we eens dieper in op het gebruik van turf en perliet en gaan we eens kijken naar wat het precies is en hoe ze bijdragen aan de gezondheid en het welzijn van de vleesetende plant.
Wat is turf?
Turf, ook wel bekend als veenmos turf, is een organisch materiaal dat afkomstig is van een gedeeltelijke afbraak van veenmos. Dit gebeurt in natte en vooral ook moerassige gebieden. Je voelt hem al aankomen denk ik. Vleesetende planten gedijen perfect in het moeras, daarom is turf ook een perfect potgrond component voor vleesetende planten. Turf bestaat namelijk voornamelijk uit de resten van de planten die groeien in deze voedingsarme bodems. Turf staat er overigens om bekend vocht goed vast te houden. Je ziet deze daarom dus vaak terug als basis voor vleesetende planten aarde.
Wat zijn de voordelen van turf voor vleesetende planten aarde
- Zure pH-waarde: We weten dat vleesetende planten zich het beste voelen in zure en vooral ook voedingsarme bodems. Denk bij zure gronden aan een pH-waarde tussen 3,5 en 5,5. Planten die het hierop goed doen zijn bijvoorbeeld: de Venusvliegenvangers, Zonnedauw en trompetbekerplanten. Deze grond is uiterst belangrijk omdat het de groei van ongewenste bacteriën en schimmels beperkt. Daarnaast zorgt deze zure grond er ook voor dat de opname van voedingsstoffen wordt geoptimaliseerd.
- Vochtvast: Turf staat erom bekend vocht goed vast te kunnen houden. Dit is ontzettend belangrijk voor vleesetende planten, omdat ze gewend zijn aan een vochtige en moerasachtige omgeving. De sponsachtige structuur van de turf zorgt er ook voor dat de grond gelijkmatig vochtig blijft. Het water stagneert hier niet dus je hoeft je ook geen zorgen te maken over eventuele wortelrot.
- Luchtige structuur: Turf staat ook bekend als een luchtig en licht materiaal, ondanks dat het water vast houd. Dit is uiterst belangrijk gezien op deze wijze de wortels lucht blijven ontvangen en dus niet verstikken. Turf is uiterst geschikt om de structuur van de grond open te houden.
- Voedingsarm: Dit is misschien wel de belangrijkste reden voor het gebruik van turf. Het is voedingsarm en dus uitermate geschikt voor vleesetende planten. Vleesetende planten zijn namelijk geëvolueerd om te kunnen overleven op een zure en voedingsarme bodem. Turf geeft daarom een perfecte balans door de noodzakelijke structuur en vocht te bieden zonder overtollige voedingsstoffen.
Wat is perliet?
Perliet is ook wel bekend als een natuurlijk voorkomend vulkanisch glas, dit wordt verwerkt door verhitting totdat het uitzet. Hierdoor krijgt het een lichte en vooral ook poreuze structuur. Perliet kun je herkennen aan de witte kleur, het lijkt daarnaast ook op ontzettend kleine sponsachtige steentjes. Perliet wordt vaak gebruikt als toevoegingop bestaande potgrondmengsels om de structuur te verbeteren en ook de drainage beter te maken.
Wat voor voordelen heeft perliet op vleesetende planten
We hebben het zojuist al gehad over wat perliet nou eigenlijk is, nu is het tijd om het ook echt over de voordelen te hebben, laten we daar eens samen naar kijken:
- Verbeterde drainage: Hoewel we weten dat de vleesetende planten het liefst aanwezig zijn in een vochtige omgeving, weten we ook dat ze gevoelig zijn voor wateroverlast en wortelrot. Perliet is hier een perfecte component voor omdat perliet helpt bij het verbeteren van de drainage van de potgrond. In essentie helpt het om het water weg te laten vloeien. Daarnaast helpt het ook enorm met het voorkomen dat de aarde te compact wordt. Perliet houdt het lekker luchtig. Dit is vooral belangrijk voor planten zoals de Venusvliegenvangers en trompetbekerplanten die niet houden van stilstaand water rond hun wortels.
- Luchtcirculatie: De perliet zorgt er dankzij zijn poreuze aard ook voor dat er een soort van luchtzakken in de potgrond ontstaan. Dit zorgt voor een betere beluchting van de wortels. Vleesetende planten hebben namelijk echt behoefte aan een zuurstofrijke wortelomgeving.
- Stabiliteit van de bodemstructuur: Perliet is echt enorm veelzijdig, zo draagt het ook nog eens bij aan een stabiele bodemstructuur, zelfs wanneer je de plant al vaak van water hebt voorzien. Zou je in jouw bodem enkel turf gebruiken dan zul je zien dat het na verloop van tijd begint samen te drukken en ook nog eens compact te worden. Perliet houdt de grond echt open en los, dit is perfect voor de gezondheid van de wortels.
- Lichtgewicht: Doordat perliet zo licht van gewicht is, vermindert het ook nog eens het gewicht van de potgrond. Dit zorgt ervoor dat jij jouw potten gemakkelijker kunt verplaatsen. Dit is vooral gunstig voor wanneer je grote potten gebruikt of ze regelmatig moet verplaatsen.
Hoe turf en perliet in harmonie samenwerken in potgrond
We weten nu wat perliet en turf individueel kunnen doen, maar wat als je ze samen gebruikt voor een potgrond? Wanneer je ervoor kiest om perliet en turf samen te gebruiken als een potgrond mengsel voor vleesetende planten, creëer je als het ware een optimaal groeiklimaat voor hun voor wat betreft de grond.
- Balans tussen vocht en drainage: We weten nu dat turf perfect is voor het behouden van vocht wat op zijn beurt perfect is voor vleesetende planten, maar we weten ook dat perliet dus zorgt voor een stabiele, luchtige en stevige grondsamenstellingwelke water met gemak door kan laten. Dit maakt de combinatie zo sterk omdat je beide werelden die ieder op zichzelf geschikt zijn als componenten voor vleesetende planten grond, nu samen in één samenstelling hebt.
- Verbeterde structuur en beluchting: De combinatie van perliet en turf zorgt voor die luchtige en goed doorlatende grond die niet snel kan samendrukken. Dit zorgt ervoor dat de wortels niet verstikken.
- Zuurgehalte handhaven: Turf is degene die zorgt voor die zure grond, wederom dit is ontzettend belangrijk voor vleestende planten omdat ze hier van nature het beste op groeien. Het grote voordeel van perliet is dat het geen negatief effect heeft op de ph van de turf. Dit zal de zure omgeving van de turf niet verstoren.
Aanbevolen verhouding van turf en perliet in potgrond
Je wilt de verhouding van turf en perliet die je gebruikt, af laten hangen van de soort vleesetende plant en de benodigde specifieke groeiomstandigheden. We zien veel van de volgende mixen gebruikt worden:
- 50% turf en 50% perliet: Dit is misschien wel de meest gebruikte mix en daardoor ook de standaard mix. Dit zorgt voor een perfecte balans van vochtvastigheid en drainage. Het is geschikt voor planten zoals Venusvliegenvangers en zonnedauw.
- 60% turf en 40% perliet: Deze mix houdt de vocht een stuk beter vast en is meer bedoeld voor de vleesetende planten soorten die van nature in zeer vochtige omgevingen groeien. Dit zie je terug bij sommige Zonnedauw en Blaasjeskruid soorten.
- 40% turf en 60% perliet: Dit gaat natuurlijk meer naar de andere kant van het spectrum Dit is voornamelijk om een ietwat drogere bodem te creëren voor vleesetende planten die hier behoefte aan hebben en die vrij gevoelig zijn voor wortelrot.
Conclusie
Wij van Vleesetendeplant.nl snappen dat turf en perliet een ontzettend belangrijke rol spelen voor wanneer het aankomt op vleesetende planten. Ze maken de grond als het ware echt optimaal voor deze prachtige planten. Turf is echt geschikt voor vochtvastigheid en perliet voor het doorlaten. Mocht je toch op zoek zijn naar een alternatief dan raden wij van Vleesetendeplant.nl ook zeker onze vleesetende planten aarde aan. Dit is ook een samenstelling die we speciaal in elkaar hebben gezet voor jouw vleesetende planten.