Terug

Vleesetende planten bij de vijver plaatsen

Vleesetende planten bij de vijver plaatsen

Mocht je graag vleesetende planten om je vijver willen houden, wil je natuurlijk weten welke soorten hier uitermate geschikt voor zijn. Je wilt ook weten hoe je ze kunt verzorgen en waar je rekening mee moet houden. Zo kun jij ervoor zorgen dat de vleesetende planten in jouw tuin ook echt floreren.

We weten dat vleesetende planten een prachtige en vooral ook unieke toevoeging zijn aan ieder huis, maar ook zeker tuin. Een vleesetende plant kan een prachtig en ook zeker indrukwekkend effect geven wanneer je ze om een vijver plaatst. Dit heeft te maken met het feit dat een vleesetende plant een waar lust is voor het oog, daarnaast helpen ze je ook nog eens om jouw tuin insect vrij te houden.

Wat is een vleesetende plant?

Om te weten welke soorten we plaatsen is het natuurlijk eerst belangrijk om terug te gaan naar de roots. Wat is een vleesetende plant nou eigenlijk? Een vleesetende plant ook wel bekend als de carnivorous plant, zijn planten die zich gedurende miljoenen jaren ontwikkelen. Dit hebben ze zo ontwikkeld omdat ze groeien, leven en floreren op moerasachtige en dus ook voedingsarme grond.  Om te kunnen blijven leven hebben deze planten zich zo ontwikkeld dat ze niets uit de grond hoeven te halen, maar kunnen overleven dankzij de insecten die ze vangen. Hier halen ze namelijk alle benodigde voedingsstoffen uit op. De meest bekende vleesetende planten die we denk ik allemaal wel kennen zijn: de Venusvliegenvanger (Dionaea muscipula), trompetbekerplanten  (Sarracenia), zonnedauw (Drosera) en vetblad (Pinguicula).

Waarom vleesetende planten plaatsen bij de vijver?

Waarom zou je vleesetende planten bij de vijver willen plaatsen? Dit is mogelijk de eerste vraag die jezelf moet stellen. Maar eerlijk gezegd, het is een geweldige keuze en dit komt door verschillende redenen:

  1. Natuurlijke ongediertebestrijding: Ik denk dat we er wel over eens kunnen zijn dat dit misschien nog wel in de meeste gevallen de belangrijkste reden is om vleesetende planten in jouw tuin te hebben. Dit verminderd de insecten populatie namelijk aanzienlijk in jouw tuin. Dit creëert op zijn beurt natuurlijk weer een aangename omgeving voor jouw, je gezin en jouw gasten. Vergeet overigens niet dat het je ook kan helpen met het beschermen van andere planten maar ook dieren tegen eventuele schadelijke insecten.
  2. Esthetiek: Dit is een ander pluspunt van vleesetende planten, ze geven namelijk een exotische en ook zeker intrigerende uitstraling. Dit voorziet jouw vijver van een stukje mysterie en schoonheid. Ze zullen daarnaast ook nog eens een prachtige aanvulling zijn op jouw andere planten in en rondom jouw vijver.
  3. Ecologische diversiteit: Door jouw tuin en zeker ook jouw vijver van vleesetende planten te voorzien, help je jouw omgeving een boost te geven in biodiversiteit. Je kunt gedurende de tijd misschien planten zien groeien of andere dieren zien passeren die je anders nooit zou zien.

Welke vleesetende planten zijn geschikt voor bij de vijver?

We moeten echt voorop stellen dat niet alle vleesetende planten geschikt zijn om bij de vijver geplaatst te worden. We moeten hiervoor echt kijken naar soorten die perfect passen in de specifieke omstandigheden die jouw vijver biedt. We hebben enkele soorten op een rij gezet die normaliter het goed doen in een vijveromgeving:

1. Sarracenia (Trompetbekerplant)

Trompetbekerplanten zijn een perfecte eerste keuze voor een vijverrand. Deze planten kun je herkennen aan hun lange trompetvormige bladeren, welke gevuld zijn met een vloeistof die insecten zonder problemen naar zich toetrekt en verteert. Deze planten genieten van veel zon en gedijen het beste in een vochtige en ook zeker belangrijk, zure bodem.

  • Zonlicht: Volle zon.
  • Waterbehoefte: Vochtig tot nat; ideaal voor de oever van een vijver.
  • Bodem: Zuur en goed doorlatend, zoals onze vleesetende planten aarde.

2. Drosera (Zonnedauw)

De Zonnedauw  is weer een stuk kleiner dan de Sarracenia en zijn te herkennen aan de kleine kleverige en met druppels bedekte tentakels. Deze planten zijn uitermate geschikt voor natte, maar ook zeker moerasachtige gebieden rondom een vijver. Zonnedauw planten staan erom bekend winterhard te zijn en dus ook in koudere klimaten te kunnen overleven.

  • Zonlicht: Volle zon tot halfschaduw.
  • Waterbehoefte: Vochtig tot nat, ideaal voor een moerasgebied.
  • Bodem: Zuur, zoals onze vleesetende planten aarde.

3. Pinguicula (Vetblad)

Vetblad is een andere en ook zeker bekende vleesetende plant die kleine, bloemen produceert en insecten vangt met zijn vettige bladeren. De Pinguicula staat erom bekend een enorm veelzijdige plant te zijn en zijn daarnaast ook een prachtige keuze voor wanneer je een subtielere vijveromgeving wilt

  • Zonlicht: Lichte schaduw tot volle zon.
  • Waterbehoefte: Vochtig, maar niet drassig.
  • Bodem: Goed doorlatend en licht zuur.

4. Dionaea muscipula (Venusvliegenvanger)

De Venusvliegenvanger is misschien wel de meest bekende vleesetende plant. Deze planten hebben een super opvallend uiterlijk met hun vangbladeren die snel dichtklappen wanneer ze worden geactiveerd door een insect. Wij van Vleesetendeplant.nl hebben als één van de weinige ook echt winterharde Venusvliegenvallen.

  • Zonlicht: Volle zon.
  • Waterbehoefte: Vochtig tot nat.
  • Bodem: Zuur, zoals een mix van veenmos en perliet.

Waar plaats ik ze en hoe verzorg ik ze?

Wanneer je vleesetende planten rondom een vijver gaat plaatsen is het ontzettend belangrijk om rekening te houden met hun specifieke behoeften, denk hierbij aan licht, water en ook zeker bodem. We zouden Vleesetendeplant.nl niet zijn als we niet een aantal tips voor je klaar hebben staan:

Bodem en substraat

Eigenlijk alle vleesetende planten geven de voorkeur aan een zure bodem met weinig tot het liefst geen voedingsstoffen. Voor de allerbeste ervaring voor jou en jouw planten, gebruik onze vleesetende planten aarde. Deze is specifiek zo gemaakt dat jouw vleesetende planten altijd gelukkig zullen zijn. De aarde die wij verkopen is namelijk naast voedingsarm ook nog eens luchtig. Dit doet vleesetende planten alleen maar goed. Het is zelfs uitermate belangrijk om van de reguliere grond weg te blijven. Deze is namelijk hartstikke rijk aan voedingsstoffen en kan de wortels van jouw vleesetende plant aanzienlijk beschadigen.

Water

Alle vleesetende planten houden van een vochtige maar ook zeker natte omgeving. Vleesetende planten verdragen alleen geen hard water of water met een hoog mineraal gehalte. Gebruik enkel regenwater, gedestilleerd water of omgekeerd osmose water om jouw vleesetende planten van vocht te voorzien. Zorg er daarnaast voor dat jouw bodem in de zomer altijd goed vochtig is.

Zonlicht

Vleesetende planten zijn eigenlijk altijd wel zonlicht liefhebbers. Zet ze daarom op een locatie waar ze minimaal 6 uur per dag zon krijgen. Onvoldoende zonlicht kan alleen maar een schadelijker effect hebben op vleesetende planten en ze daarom dus ook verzwakken.

Winterverzorging

Vleesetende planten hebben in de regel behoefte aan een winterrust. Dit is een periode waarin ze stoppen met groeien en waarin ze een koele plek nodig hebben. Zorg dat je weet welke vleesetende planten een overwintering nodig hebben. Zoals overigens al eerder gemeld zijn onze Venusvliegenvallen en Sarracenia’s winterhard.

Mogelijke uitdagingen

Vleesetende planten zijn hoe dan ook echt fascinerende wezens. Toch kunnen ze ook hun eigen uitdagingen met zich meebrengen: Laten we hier eens kort naar kijken:

  • Slechte groei: Dit kan te maken hebben met een ongeschikte bodem, te weinig water of niet genoeg zonlicht. Neem een kijkje op onze verzorgingspagina en kijk wat elke plant specifiek nodig heeft.
  • Insectenplagen: Hoe is het mogelijk? Is misschien de vraag die je jezelf stelt. Er zijn insectenplagen die het zelfs een vleesetende plant moeilijk kunnen maken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld bladluis. Gebruik hiervoor overigens enkel biologische bestrijdingsmiddelen om dit tegen te gaan.
  • Overwintering: Niet alle vleesetende planten zijn echt winterhard. Verdiep je goed in de soorten en kijk of jouw vleesetende plant bescherming nodig heeft tegen de vorst.

Conclusie

Wij van Vleesetendeplant.nl snappen dat wanneer je vleesetende planten toe wilt voegen aan je vijver, kun je jouw vijver voorzien van een uniek, prachtig en dynamisch element. Kies hier enkel voor de juiste soorten en verzorg ze met ontzettend veel liefde. Hierdoor kun je genieten van de natuurlijke schoonheid en ook de prachtige functies van vleesetende planten. Het maakt niet uit of je ervaren bent in het tuinieren of net begint. Vleesetende planten plaatsen bij jouw vijver is een prachtige ervaring voor iedereen.

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Vereiste velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Vleesetendeplant.nl 4,9 / 5 - 299 Reviews @ Google My Business
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »