Terug

Kunnen vleesetende planten fotosynthese gebruiken?

Kunnen vleesetende planten fotosynthese gebruiken?

We krijgen gedurende de jaren natuurlijk ontzettend veel vragen over vleesetende planten, dit komt natuurlijk doordat men zo geïnteresseerd is in vleesetende planten dat ze er alles over willen weten.

Laten we daarom vandaag eens kijken naar de vraag: doet een vleesetende plant aan fotosynthese?  Ondanks dat ze een uniek dieet van insecten en soms zelf de kleinste zoogdieren hebben, doen vleesetende planten ook net als alle andere planten aan fotosynthese.

Wat is fotosynthese?

Voordat we dieper in de vraag en ook daarmee dieper in de wereld van de vleesetende plant duiken, gaan we eerst eens kijken wat fotosynthese nou precies inhoudt. Fotosynthese is een proces waarmee planten, algen en sommige bacteriën zonlicht omzetten in energie, dit is in de vorm van suikers. Deze suikers worden gebruikt om te groeien en te overleven. Het opvallende aan dit proces is dat dit altijd plaats vindt in de groene delen van een plant. Daar bevindt zich een pigment genaamd chlorofyl welke zonlicht kan absorberen.

De bijzondere wereld van vleesetende planten

Vleesetende planten, ook wel carnivorous plants genoemd, hebben een aparte en vooral ook unieke manier gevonden om te kunnen overleven. Zij bevinden zich namelijk vaak in omgevingen waar vrijwel geen andere plant zou kunnen overleven. Dit komt omdat de vleesetende plant leeft op een voedingsarme bodem dit betekent dat er geen stikstof en fosfaat in de bodem aanwezig zijn, iets wat de reguliere plant wel nodig heeft. Maar hoe heeft een vleesetende plant zich dan eigenlijk ontwikkeld om deze voedingsstoffen niet nodig te hebben? Nou, het woord zegt het eigenlijk al: vleesetend. Dit houdt in dat de plant zijn voedingsstoffen haalt uit de nietsvermoedende insecten die in hun val lopen.

Fotosynthese bij vleesetende planten

Hoewel vleesetende planten in hun algemene dieet anders zijn dan de reguliere plant, verschillen ze eigenlijk niet zoveel van de andere reguliere families. Vleesetende planten zijn net als alle andere groene planten afhankelijk van fotosynthese. Vleesetende planten hebben bijvoorbeeld groene bladeren welke chlorofyl bevatten, dit is essentieel voor het fotosynthese proces.

Een interessant weetje over vleesetende planten is dat hun vangmechanismen vaak zijn geëvolueerd uit delen van de plant die oorspronkelijk voor fotosynthese zouden worden gebruikt. Wanneer we bijvoorbeeld kijken naar de Venus vliegenvanger kunnen we met zekerheid zeggen dat de mondjes, ook wel de vallen, zijn ontstaan uit de bladeren die normaal fotosynthese behandelen. Deze vallen kunnen nog steeds fotosynthese uitvoeren. Het maakt hierbij niet uit of ze ook dienen als val voor insecten

Hoe combineren ze fotosynthese met vlees eten?

Het eetproces van de vleesetende plant lijkt misschien tegenstrijdig met de mogelijkheid tot fotosynthese, echter vullen deze twee processen elkaar goed aan. Fotosynthese voorziet de plant namelijk van de basis energie, welke vleesetende planten weer nodig hebben om te kunnen overleven en groeien, terwijl de voedingsstoffen uit de prooien ze helpt om te gedijen in voedselarme omgevingen.

De combinatie van deze twee processen stelt de vleesetende plant als het ware in staat om zich aan te kunnen passen en te kunnen overleven in ontzettend vijandige habitats. Denk hierbij aan moerassen, zuurrijke omgevingen en grootte hoogtes.

Wat betekent dit voor jou?

Wanneer je vleesetende planten graag toe wilt voegen aan jouw tuin en of planten collectie is het ontzettend belangrijk om ze te voorzien van zonlicht. In het geval van de vleesetende plant is indirect licht en of een groeilamp vaak de sleutel tot succes. Maar vergeet dus niet dat ook vleesetende planten aan fotosynthese doen en dus licht nodig hebben. Zorg dus voor een heldere, zonnige plek, maar ben dus voorzichtig met direct zonlicht. Dit advies geldt ten alle tijden voor de hete middaguren. Dit kan sommige soorten namelijk schaden.

Daarnaast is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat vleesetende planten de juiste vochtigheid en bodem beschikbaar hebben. Zoals we al eerder hebben vermeld is het belangrijk om deze planten op een voedingsarme bodem te plaatsen, hier voelen ze zich het prettigst gezien het ook hun natuurlijke habitat nabootst. Gebruik daarnaast enkel regenwater of gedemineraliseerd water, dit omdat gewoon kraanwater mineralen kan bevatten welke schadelijk kunnen zijn voor de planten.

Conclusie

Wij van Vleesetendeplant.nl snappen dat het natuurlijke vermogen van de vleesetende plant zoals bijvoorbeeld fotosynthese ontzettend belangrijk is. Hun vermogen om voedsel te vangen en daarnaast ook nog eens zonlicht te gebruiken, maakt ze ontzettend fascinerend.

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Vereiste velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Vleesetendeplant.nl 4,9 / 5 - 299 Reviews @ Google My Business
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »