De meeste vleesetende planten gaan vanaf het najaar de winterrust in. Dit wilt zeggen dat zij geen nieuwe vallen meer aanmaken, daarnaast zullen de oude vallen langzaam afsterven. Dit is gelukkig heel normaal! Dus schrik niet wanneer jouw Trompetbekerplant bruin begint te worden. Dit hoort allemaal bij de natuurlijke cyclisch van de plant. In het najaar en de winter is er minder zonlicht en wordt het kouder buiten. Met als gevolg dat er weinig tot geen insecten meer te vinden zijn en dus ook geen voeding voor vleesetende planten. Genoeg redenen om een lange rust te pakken dus! Enkele vleesetende planten gaan dan in een strenge winterslaap. Wanneer het weer warmer wordt in het voorjaar zullen de planten vanzelf weer groeien. Lees meer over het bruin worden van de trompetbekerplant (Nepenthes) in onze blog: Waarom worden de bladeren en bekers van mijn Nepenthes zwart?
Hoelang duurt de winterrust?
De winterrust start meestal tegelijk met het najaar. Wanneer de zon minder fel is en het kouder wordt. Dit is vaak rond eind september begin oktober. De rustperiode eindigt meestal wanneer het voorjaar begint. Wanneer het weer warmer en zonniger wordt. Dit is vaak rond april.
Welke vleesetende planten gaan in winterslaap?
Doordat er in het najaar en in de winter veel minder zonlicht is en de temperaturen flink dalen zullen alle vleesetende planten anders reageren. Soorten zoals de Venus Vliegenval, Trompetbekerplant en enkele Zonnedauw soorten (zoals de Rotundifolia en Binata) gaan in een strenge winterrust. Dit houdt in dat de plant stopt met nieuwe vallen aanmaken en de oude vallen langzaam afsterven. Het lijkt alsof de plant dood is gegaan, maar gelukkig is dit heel normaal. In het voorjaar zal de plant weer nieuwe vallen aanmaken. Tropische vleesetende plant soorten gaan niet in een strenge winterrust. Wel zullen zij in de winterperiode weinig tot geen nieuwe vallen meer aanmaken. Echter blijft de plant er nog steeds heel levendig uitzien. Neem de Nepenthes (Bekerplant). In de winter maakt de Nepenthes eigenlijk geen nieuwe bekers meer aan. De bladeren van de plant zullen mooi groen en vers blijven.
Verzorging tijdens de winterrust.
De verzorging in tijdens de winterrust is vrij makkelijk, maar je moet het wel weten. Hier zal de verzorging per plantengroep worden toegelicht. We hebben daarnaast ook nog een zeer interessant artikel staan over de verzorging van de vleesetende plant in het algemeen.
De Trompetbekerplant (Sarracenia) en Venus Vliegenval (Dionaea Muscipula):
Zowel de Trompetbekerplant en de Venus vliegenval houd en een strenge winterrust. Een belangrijke tip, probeer altijd de natuurlijke omstandigheden na te bootsen. Denk bij jezelf, hoe is het buiten? Mocht je jouw Trompetbekerplant of Venus Vliegenval al buiten hebben staan, dan hoef je zelf vrijwel niks te doen aan qua verzorging. Dit regelt de natuur zelf. Wel is het belangrijk dat je in de gaten houdt dat de grond niet te droog is, bijvoorbeeld wanneer het heel erg weinig regent. Wanneer je de Trompetbekerplant of Venus Vliegenval al het hele jaar binnen hebt laten staan is het niet aan te raden om de plant in het najaar in een keer buiten te zetten. Het temperatuurverschil kan namelijk groot zijn waardoor de plant zich niet snel genoeg kan aanpassen. Wanneer je een van deze soorten binnen hebt staan is de volgende verzorging het beste tijdens de winterperiode. Verplaats de plant naar een koudere ruimte in huis. Bijvoorbeeld in een garage. Zorg ervoor dat de plant bij een raam staat, zodat ze nog wel licht kan krijgen. De soorten mogen nog steeds in een laagje water blijven staan. In het begin van de rustperiode zul je merken dat de vallen bruin/zwart worden. Deze vallen mag je afknippen. Er komt een punt tijdens de rustperiode dat de plant geen vallen meer heeft en alles is afgeknipt. Dit is gelukkig niet ernstig, maar juist heel normaal.
- Licht: Een plekje met licht, de plant heeft nog steeds licht nodig in de winter.
- Water: De plant mag nog steeds met de voetjes in het water blijven staan.
- Voeding: Geef de plant geen voeding tijdens de winterrust.
- Overig: Verwijder de oude en dode vallen.
De Zonnedauw (Drosera)
Onze Drosera’s zijn tropische soorten. Er bestaan ook winterharde Drosera’s zoals de Binata of Rotundifolia. In de winter zal de Drosera door blijven bloeien. Echter groeit de Drosera in de winter niet hard. Je hoeft de Drosera niet te verplaatsen naar een koudere kamer in de winter. De Drosera mag mooi voor het raam blijven staan. Ook hier mag je de dode stengels weghalen. Zo kun je schimmel voorkomen.
- Licht: Een licht plekje voor de raam.
- Water: De plant mag nog steeds met de voetjes in het water blijven staan.
- Voeding: Geef de plant geen voeding tijdens de winterrust.
- Overig: Verwijder de oude en dode vallen.
De Bekerplant (Nepenthes)
De Bekerplant is een tropische plant en houdt geen strenge winterrust. De bladeren zullen niet afsterven zoals bij de Trompetbekerplant. Wel zullen de bekers van de Nepenthes opdrogen en bruin worden. Vanaf dit moment gaat de Nepenthes in winterrust. De Bekerplant zal tijdens de winterrust weinig tot niet groeien. Ook zal de plant geen nieuwe bekers meer aanmaken. De oude bekers sterven af. Deze mogen afgeknipt worden. Zo hoeft de plant geen energie meer te besteden aan de oude bekers.
- Licht: Een plekje met deels direct en deels indirect licht (verdeeld over de dag).
- Water: De plant mag elke dag een scheut water krijgen. .
- Voeding: Geef de plant geen voeding tijdens de winterrust.
- Overig: Verwijder de oude en dode vallen.
Het vetblad (Pinguicula)
Onze Pinguicula’s zijn tropische soorten. Er bestaan ook winterharde Pinguicula’s, echter zijn die soorten niet verkrijgbaar op onze webshop. In de winter zal de tropische Pinguicula door blijven bloeien. Echter groeit de Pinguicula (het vetblad) in de winter niet hard. Je hoeft de Pinguicula niet te verplaatsen naar een koudere kamer in de winter. De Drosera mag mooi voor het raam blijven staan.
- Licht: Een plekje met licht, de plant heeft nog steeds licht nodig in de winter.
- Water: Geef de plant 1 á 2 keer per week water. (De aarde mag niet opdrogen).
- Voeding: Geef de plant geen voeding tijdens de winterrust.
- Overig: Verwijder de oude en dode bladeren.
Gezien wij zoveel over voeding vertellen in deze blog. Wil jij heel graag weten wat een vleesetende plant eigenlijk eet? Lees dan onze interessante blog over Wat eet een vleesetende plant.
Misschien wil je eigenlijk ook wel weten of jouw vleesetende plant extra voeding naast zijn vliegjes en mugjes nodig heeft. Lees in dit geval onze blog over: Heeft een vleesetende plant extra voeding nodig.