Het Vetblad
Met kleverige bladeren, prachtige roze bloemetjes en een interessante val zal de Pinguicula jouw favoriete vleesetende planten worden. Bekijk nu het aanbod.
Vetblad (Pinguicula Vulgaris) is een vleesetende plant met ‘vettige bladen’ en een prachtige paarse bloem. Dit onschuldig-lijkend plantje komt voor in delen in Europa, waaronder Nederland. Het Vetblad is een leuke, speelse en een interessant en mooi-uitziend plantje voor in huis.
Pinguicula: De val
De val van het Vetblad zijn de vettige bladeren van de plant. Het blad van de het Vetblad maakt een vettig en plakkerig vloeistof. De insecten worden door deze plakkerige vloeistof gelokt, waarnaar ze op de bladeren blijven vastzitten. Na het vastplakken van de insecten, rolt het blad zich op. Hierna worden de insecten verteerd en ontvangt de vleesetende plant haar voedingsstoffen. Wist je dat? Het Vetblad vangt als één van de enige vleesetende planten muggen. De Zonnedauw (een andere vleesetende plant) is ook een echte muggenvanger.
Vetblad afkomst
Het Vetblad komt in verschillende delen op de wereld voor. Zo komt de Pinguicula Vulgaris voor in Europa, Noord-Amerika en Zuidoost-Azië. Met geluk kun je deze prachtige plant zelfs in Nederland vinden, maar de soort is – jammer genoeg – in het wild zeer zeldzaam. Sommige soorten van het Vetblad zijn winterhard en komen voor op vochtige en voedselarme gronden, zoals moerasgebieden. Daarbij is het Vetblad in tegenstelling tot de meeste andere vleesetende planten, een klimmer. Zo kan de plant gevonden worden op hoogtes van wel 1 kilometer!
Vetblad eigenschappen
Vetblad kan tot wel 15 centimeter groot worden en beschikt over een prachtige paarse bloem van 16 millimeter. De vleesetende plant beschikt over klieren in de bladeren welke de zoete, plakkerige vloeistof afscheiden. Sommige Vetblad soorten houden een winterrust en zijn ook winterhard. De Vetblad soorten die op onze webshop worden aangeboden zijn allemaal Tropische soorten, en dus niet winterhard. De soorten die wij aanbieden houden ook niet echt een winterrust. Ook in de winter groeien zij binnen mooi door. Wel zal deze soort in de winter iets minder hard groeien dan in de zomer. Dit heeft natuurlijk te maken met de Nederlandse winterklimaatomstandigheden. Meer weten over de vleesetende plant verzorging?
Vetblad weetjes
Vetblad wordt veel gebruikt in de volksgeneeskunde. Zo heeft de plant eigenschappen die tegen nervositeit kunnen helpen. Bovendien wordt de plant gebruikt om het uitvallen van haar tegen te gaan. De naam Vetblad stamt af van van het Latijnse woord ‘Pinguis’, wat vet betekent.